El Born CCM
El Born CCM

Dies i nits d'estiu a El Born CCM: us expliquem la programació!

Arts escèniques i arqueologia es donen la mà a El Born Centre de Cultura i Memòria i us expliquen la història que hi ha darrera de les troballes arqueològiques en forma de visites guiades, teatre, exposicions, performances... Aneu-hi a descobrir-ho!

Time Out en col·laboració amb ICUB
Publicitat

El Born CCM s'estén més enllà de la llum del sol: aquest estiu obrirà no només de dia, sinó que ho farà també de nit per explicar-vos algunes de les històries més enigmàtiques que amaga Barcelona.
Durant el dia, al juny, us trobareu una mostra de diferents jaciments arqueològics, que també abracen més enllà d’Europa. Les arts escèniques es pujaran a l’escenari durant juliol, amb les primeres actuacions del GREC Festival de Barcelona, amb una instal·lació artística i performances d’artistes. I, durant la nit, serà l’hora d’explicar històries! El Born de Nit prepara vespres exclusius amb visites i itineraris perquè descobriu les històries més intrigants que amaga la cartografia barcelonina. Descobriu tots els racons de la vostra ciutat! I seguiu llegint, perquè us expliquem en profunditat en què consisteix cada activitat.

Les ciutats amagades

Barcelona, com si de nines russes es tractés, es compon de diferents cares que la fan tan especial. La Barcelona contemporània, la modernista, l’antiga… totes estan literalment a sobre o al costat de l’altre i la fan tan carismàtica i sorprenent. Com el cas del jaciment, sempre a la vista, que es troba a El Born CCM -casa de la memòria de la zona.
I si us passeu pel centre d'El Born CCM, us podeu apropar a degustar una exposició molt poètica: ‘L’abric de les ruïnes’, que acull una selecció de projectes arquitectònics internacionals construïts per preservar conjunts patrimonials i que s’han enfrontat al problema d’aixecar-se sobre el que va caure per protegir-ho… Us hi trobareu ‘abrics arquitectònics’ d’Europa, però també d’Estats Units o la Xina. Una exposició a flor de pell i d'edifici que ret homenatge a les ferides del passat.

Teatre sobre ruïnes

Tan eclèctic com sona. Durant tot juliol, ruïnes fetes tant de matèria viva com de matèria morta es converteixen a El Born CCM en els escenaris en harmonia amb els fonaments -ideològics i empírics- del centre. Tal és el cas de la instal·lació artística ‘Anatomia d’una professió desconeguda’, de la companyia Miquel Barcelona. Dotze testimonis de professionals de les arts escèniques utilitzen les seves ‘ruïnes humanes’ d’escenari: ferides físiques o psicològiques vinculades a males pràctiques en els processos de creació artística es converteixen en el leitmotiv de la seva expressió artística, en la seva majoria dansa, acompanyada d’una escultura temporal de la part del cos que s’ha vist afectada. 
El GREC Festival de Barcelona també deixa petjada a El Born CCM aquest juliol amb dos espectacles diferents! El 6 i 7 de juliol el festival estrena enguany aquest espai amb ‘Titanas al Born’, un espectacle dirigit i coreografiat per Sol Picó i adaptat específicament pel jaciment del Born, que reflexiona al voltant dels conceptes de llegat i memòria. L’escena: dones referents de la música i la dansa, pujades a les passarel·les del centre, flotant sobre les ruïnes, les titanes evolucionen pels llargs passadissos d’El Born CCM, embolcallades pel públic i per un cor de veus femenines…
I, finalment, el 12, 13 i 14 de juliol, el GREC Festival de Barcelona puja un animal futurista a l’escenari amb ‘El dia que va morir l’últim Panda’, de Projecte Ingenu. En aquest muntatge, a cavall entre el teatre i la instal·lació escènica, es planteja un futur distòpic tecnològicament ultra avançat en el que no se sap on és el límit del què és humà i què sorgeix la pregunta sobre cap a on avança la Humanitat…
Una sèrie de projectes teatrals que us deixaran amb ganes de conèixer tant el passat com el futur de la nostra civilització!

La nit: l'hora de les històries

A les nits, El Born CCM us té preparada una cita amb els millors guies històrics al cicle Born de Nit. Us faran passejar pel jaciment i pels carrers de la vora per explicar-vos les històries reals del què ha passat per aquesta ciutat amb tant de recorregut històric, algunes més divertides i d’altres més serioses… Podeu triar segons el 'mood' en el que esteu.
Cada dia de la setmana, una història diferent! Dimarts, a la visita al jaciment ‘Gent del barri’ s’explicaran algunes de les grans històries d’amor, venjança, alegria i por dels antics veïns i veïnes del Born, que han arribat fins als nostres dies gràcies a la documentació històrica. Dimecres, a la visita-taller ‘Laboratori de paisatges’ s’aprendrà a interpretar les restes orgàniques que es localitzen en els jaciments arqueològics amb la intenció de reconstruir el paisatge històric d’un determinat indret i conèixer com vivien. Dijous, ‘Crònica negra al Born’ us desvetllarà el costat més fosc de la ciutat de Barcelona cap al 1700: històries de conflicte, odi i venjança entre persones, en un moment en què la justícia era un autèntic espectacle violent i exemplaritzant. I divendres toca ‘Viure en temps de guerra’, un itinerari pel conjunt arqueològic i el barri del Born que endinsa els participants en la vida de les persones anònimes que van patir el terrible setge de 1713-1714. I dissabte, itineraris pel barri de la Ribera amb altres episodis històrics, podeu escollir els que us cridi més! Els titulars: ‘La finestra indiscreta’, ‘Esclavisme i ciutat’, ‘Barcelona en temps de pesta’, ‘Les dones del 1700’ o ‘La batalla de l’11 de setembre’.
El Born CCM us proposa una sèrie de recorreguts i activitats que segur que us deixaran empremta, igual que l’han deixat al centre! Ideals per capbussar-se en la història de la ciutat d’una manera molt vivencial.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat