Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Exposicions imprescindibles a Barcelona la tardor-hivern de 2019

Exposicions imprescindibles a Barcelona la tardor-hivern de 2019

Les principals cites artístiques de la ciutat als museus i les galeries

Per Eugènia Sendra |
Advertising
'The Quintet of the Astonished' (2000), Bill Viola
Foto: Bill Viola

Fem un repàs de la temporada tardor-hivern en clau artística, sense oblidar-nos d'altres cites artístiques com la fira Swab, el Barcelona Gallery Weekend i el festival Loop de videoart.

El curs comença amb les exposicions dedicades a l'art més jove a les galeries però els museus també estrenen programació: Bill Viola, a La Pedrera, és un dels grans noms; també hi haurà espai per a l'òpera, protagonista a CaixaForum. La fotografia, l'art sonor, l'art tèxtil i la poesia de Picasso són altres reclams dels mesos que vénen.

NO T'HO PERDIS: les galeries són fonamentals per entendre el panorama artístic. Visiteu-les, són gratuïtes.

Art

Òpera. Passió, poder i política

CaixaForum, La Font de la Guatlla

L'exposició proposa un relat de 400 anys d'òpera, un viatge per la vella Europa de la mà dels compositors que van deixar-hi petjada. De la Venècia de Monteverdi al Leningrad de Xostakóvitx, passant per Londres, amb Händel; la Viena de Mozart; Milà, amb Giuseppe Verdi com a protagonista; París i Richard Wagner; Barcelona i Isaac Albéniz, i Dresden, per Richard Strauss. L'exposició produïda pel Victoria & Albert Museum de Londres proposa una immersió a l''art total', on conflueixen música, literatura, dansa i arts visuals.

Casa Garriga Nogués
© Fundación Mapfre
Art

Tocar el color: La renovació del pastel

Fundación Mapfre, Dreta de l'Eixample

La mostra ofereix una aproximació a la tècnica del pastel des de mitjans del segle XX, destacant-ne els millors moments i artífexs i es posa en relleu el paper de les dones artistes en la reivindicació i innovació de la tècnica. Destaquen noms Mary Cassatt o Berthe Morisot, al costat d'altres referències consagrades com Eugène Boudin, Edgar Degas, Édouard Manet, Odilon Redon o Joan Miró.

Advertising
'The Quintet of the Astonished' (2000), Bill Viola
Foto: Bill Viola
Art

Bill Viola. Miralls de l'invisible

La Pedrera, Dreta de l'Eixample

Bill Viola (Nueva York, 1951) és un dels referents del videoart, i un dels artistes més destacats a nivell internacional. A la tardor la Pedrera acull una retrospectiva de l'americà i els seus 40 anys d’ofici, des de obres com 'Reflecting pool' (1977-79) fins a l'actualitat, temps en què ha convertit la imatge en moviment en un canal d’expressió de les pulsions humanes universals.  

Peluquería 16 (1979)
Foto: Ouka Leele. VEGAP
Art

La Movida. Crónica de una agitación

Foto Colectania,

Directe del festival Les Recontres d'Arles a Barcelona, evocant el Madrid dels 80 arriba a Barcelona 'La Movida', una exposició que ofereix un relat visual del moviment contracultural que va cristal·litar a l'Espanya postfranquista. Amb fotografies de Miguel Trillo, i les seves cròniques del Madrid musical; Pablo Pérez-Mínguez, per l'estudi del qual van passar tots els protagonistes de La Movida; Ouka Leele, amb un estil oníric i elegant; i Alberto García-Alix, que va captar la transformació al carrer, marcada per les drogues i la sida.  

Advertising
'Vierantrohre (Square Tube)', Series D (1967-2018). Charlotte Posenenske
Foto: Estate of Charlotte Posenenske. Foto: Dr. Burkhard Brunn, Frankfurt am Main. Courtesy Estate of Charlotte Posenenske and Mehdi Chouakri, Berlin
Art

Charlotte Posenenske: Work in Progress

Macba. Museu d'Art Contemporani de Barcelona, El Raval

Primera mostra monogràfica dedicada a Charlotte Posenenske, que aprofundeix en la pràctica de l'artista alemanya entre els anys 1956 i 1968. La seva obra es mou entre el minimalisme i el conceptual, l'art participatiu, la performance, la pràctica social i la crítica institucional; a la mostra hi ha dibuixos i pintures i les seves escultures modulars, que es muntaven a criteri de l'espectador o el comissaris, entre d'altres. En una declaració de principis en forma de manifest publicat el 1968, Posenenske afirmava: "Les coses que faig són canviables, tan senzilles com puc, reproduïbles. Són components d’un espai perquè són com elements de construcció, es poden redistribuir sempre en noves combinacions o posicions, i d’aquesta manera alteren l’espai. Aquestes alteracions corresponen al consumidor, que participa així, una vegada i una altra, en el procés de creació". El mateix any d'aquesta reflexió l'artista abandonaria la carrera artística per dedicar-se a la sociologia, especialitzant-se en l'estudi del treball i la producció industrial.

'Cometa ancorat', d'Aurèlia Muñoz
Foto: Aurèlia Muñoz
Art

Aurèlia Muñoz

Museu Nacional d'Art de Catalunya. MNAC, Sants - Montjuïc

Aurèlia Muñoz (1926-2011) és coneguda per la seva recerca tèxtil i per haver dut aquesta discplina més enllà, cap a una concepció escultòrica. L'exposició té lloc després de la donació de set obres tèxtils i una col·lecció de dibuixos per part de la família de l'artista, peces que permeten observar la tècnica –una versió del macramé– i la intensitat poètica d'aquesta artista intensament reconeguda en el moment àlgid del tàpis, cap als anys 60 i 70.

Advertising
'Beethoven's Trumpet (With Ear) Opus # 133' (2007), de John Baldessari
Foto: John Baldessari. Cortesia de l’artista, Marian Goodman Gallery i Sprueth Magers
Art

Art sonor?

Fundació Joan Miró, Sants - Montjuïc

L'exposició investiga la petjada de l’element sonor en les arts plàstiques del segle XX. 'Art Sonor?' examina el paper de la música en la transició de la figuració a l’abstracció, tal com es reconeix en la pintura de Kupka, Ciurlionis, Delaunay, Survage, Miró o Tinguely, entre d’altres. Igualment la mostra es fixa en la realitat inversa, sobre com els compositors, a partir de la segona meitat de segle, es van inspirar en les arts visuals per desfer-se de la rigidesa de la partitura i les metodologies tradicionals de la composició.

Victor J. Papanek, estructura de jocs mòbils Tetrakaidecahedral (1973-1975)
© University of Applied Arts Vienna, Victor J. Papanek Foundation
Art

Victor Papanek: la política del disseny

Museu del Disseny de Barcelona, El Parc i la Llacuna del Poblenou

Primera retrospectiva dedicada al dissenyador, autor i activista Victor J. Papanek (1923-1998), una de les veus més influents del disseny com a eina de transformació social. La seva proposta té lloc als anys 60 i aposta per la inclusió, la justícia social i la sostenibilitat. La mostra inclou peces d’alt valor com ara dibuixos, objectes, pel·lícules, manuscrits i gravats,algunes d'inèdites, i s'acompanyen d'obres d’alguns dels seus contemporanis de les dècades de 1960 a 1980, entre ells George Nelson, Richard Buckminster Fuller, Marshall McLuhan i la iniciativa de disseny radical Global Tools.

Advertising
Canvi d'aires
Foto: nyamnyam
Art, Pel·lícules i vídeos

Canvi d'aires

Casa Elizalde, Eixample

El projecte de nyamnyam i Juan Canela, guanyador de la Convocatòria d'Arts Visuals de la Casa Elizalde, neix del descobriment fortuït de l’existència d’'Air pur', una pel·lícula de René Clair de 1939 inacabada a causa de la guerra. La sèrie d’especulacions i investigacions que se'n desencadenen prenen forma de pel·lícula, un film on paisatge, territori, memòria, criança, naturalesa i futur teixeixen un recorregut vital per diferents geografies. El projecte s'acompanya de trobades, converses, activitats i propostes per seguir imaginant un espai comú entre humans i no-humans.

Art

Picasso Poeta

Museu Picasso, Ciutat Vella

Trenta anys després de l’exposició 'Picasso poète, le crayon qui parle (Picasso poeta, el llapis que parla)', el Museu de Barcelona dona a conèixer a una altra generació la importància de l’escriptura poètica en el procés creatiu de Picasso i revisa en un context més ampli, tot fent referència a les noves recerques sobre Picasso, els estrets lligams que hi ha entre escriptura i pintura; el treball del text (collage, repeticions, variacions), on ressona el treball pictòric, i, sobretot, el contingut autobiogràfic d’aquest 'diari íntim', que revela alhora la intimitat, el context històric i la personalitat complexa de l’artista.

Advertising
'Mil cavalls de potència'
Foto: Eva Fabregas
Art, Pel·lícules i vídeos

Loop Festival 2019

Diversos Espais,

El festival de videoart de Barcelona celebra una nova edició duent la imatge en moviment per diferents indrets amb forma d'exposicions, projeccions, instal·lacions i performances en directe.

Advertising