Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Wanna Paint Banksy night
©BanksyWanna Paint Banksy night

Exposicions imprescindibles a Barcelona la tardor-hivern de 2021

Les principals cites artístiques de la ciutat als museus i les galeries

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Fa fred al carrer i es fa fosc abans de les 6 de la tarda. Potser ha arribat el moment d'endinsar-se en els equipaments culturals de la ciutat i deixar que l'art ens faci de refugi! Aquesta tardor i hivern els museus i les galeries de Barcelona ofereixen propostes ben diverses pels amants de la cultura: aquí hi trobaràs una llista de les més imprescindibles. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de fotografia a Barcelona

 • Art
 • Fotografia
 • El Raval

La fundació Photographic Social Vision organitza per dissetena vegada l’exposició de fotoperiodisme més reconeguda a escala mundial, que aglutina al CCCB les obres guanyadores del concurs de fotografia i narrativa digital World Press Photo. 

​​Hi trobaràs les fotografies que il·lustren les diferents perspectives al voltant de l’actualitat global, amb temàtiques que van des del conflicte israelianopalestí fins al canvi climàtic. També era d’esperar que el Coronavirus fos present en la mostra del concurs de fotoperiodisme més prestigiós del món. 

La fotografia premiada és “The First Embrace” (la primera abraçada), del danès Mads Nissen, que mostra una de les primeres abraçades segures durant la pandèmia entre l’anciana Rosa Luzia Lunardi i la infermera Adriana Silva da Costa Souza, en una residència del Brasil. 

A més, el World Press Photo d’enguany compta amb cinc autors nacionals premiats: el barceloní Luis Tato, el basc Aitor Garmendia, l'extremeny Jaime Culebras, la valenciana Claudia Reig Valera i l'argentí resident a Barcelona Pablo Tosco. 

 • Art
 • Pintura
 • Ciutat Vella

Dolores (Lola) Picasso va dedicar la seva vida a conservar l’obra del seu germà. Ella i l’artista van estar sempre molt units, i, durant la seva infància i adolescència, Lola va convertir-se en la model predilecta de Picasso, fins que aquest va marxar a estudiar a Madrid. Aquesta exposició s’endinsa en la relació fraternal entre Lola i Pablo, a través de cartes, fotografies, retrats que l’artista va fer de la seva germana i pintures fetes per la mateixa Lola Picasso. 

Publicitat
 • Art
 • Art públic
 • El Parc i la Llacuna del Poblenou

El Disseny Hub Barcelona acollirà ‘Banksy. The Art of Protest’, una exposició internacional que proposa una immersió en el misteriós univers de Banksy. La mostra, que aplega obres originals de l’artista procedents de col·leccions privades, ha rebut més d’1 milió de visites en la seva gira mundial i ara aterra a Barcelona, on algunes peces de Banksy es mostraran al públic per primera vegada. Si us voleu assegurar l'entrada, ja es poden reservar a través de la seva pàgina web.

En total, són gairebé un centenar d’obres de Banksy cedides en exclusiva per col·leccions privades internacionals, que aborden (amb la mirada crítica que caracteritza l’artista) diverses qüestions, com la globalització, el consumisme, les guerres, el poder de la política i la religió, la lluita de classes i la crisi climàtica.
Algunes de les obres exposades més conegudes són, per exemple, la serigrafia original de la sèrie ‘Nena amb globus’, molt similar a la que l’artista va destruir, fa tres anys, a la casa de subhastes londinenca Sotheby’s en una acció performativa. També s’hi podrà veure la ‘Trampa per a rosa’, una obra de grafiti que es troba en una paret d’una casa de Bristol, en versió sobre llenç, o una de les 82 còpies que existeixen de ‘Nen amb bosses de la compra’.

A més, ‘Banksy. The Art of Protest’ rebrà al públic amb un espai audiovisual immersiu que pretén ser tot un viatge multisensorial a través de la trajectòria artística de Banksy, amb detalls sobre la vida misteriosa de l’artista i al·lusions a les seves peces més polèmiques.

Per gaudir en profunditat de l’exposició, el públic podrà informar-se a través d’una audioguia per a ‘smartphones’ que aportarà detalls sobre les obres exposades i que s’ha creat al llarg de dos anys d'investigació sobre Banksy i la seva obra.

 • Art
 • Arquitectura
 • Sants - Montjuïc

És hora de desmitificar l’artífex de la Sagrada Família. 25 anys després de la celebració de l’Any Gaudí, el Museu Nacional afronta una revisió crítica de l’obra de l’artista i arquitecte, especialment present en la seva col·lecció. Sense genialitats ni misticismes, el MNAC et mostra el Gaudí més polític en una exposició que recorre la trajectòria del famós arquitecte i que de mostra com la "superioritat" de Gaudí damunt la seva època no prové ni del seu suposat aïllament genial ni de cap tipus de deliri artístic inexplicable, sinó de la capacitat per plasmar l’esperit del seu temps en les seves construccions.

Publicitat
 • Art
 • Art contemporani
 • El Raval

En aquesta exposició hi trobaràs obres d’art que s’exhibeixen a Barcelona per primera vegada. La mostra és la primera del cicle Panorama, amb el qual el MACBA vol reforçar el seu compromís amb l’escena artística de la ciutat. Una exposició per descobrir els artistes emergents que donen forma a la cultura contemporània barcelonina, a través d’obres que inclouen un gran ventall de disciplines: la pintura, l’escultura, el treball amb paper, la videoinstal·lació, la performance, la fotografia i el tèxtil.

El títol de la mostra fa referència al poemari de Gabriel Ventura (Granollers, 1988), Apunts per a un incendi dels ulls (2020), en el qual reflexiona sobre la iconoclàstia i la capacitat de rebel·lió del llenguatge sensorial. Les obres que es descobreixen al llarg del recorregut s’erigeixen com a «apunts», notes a peu de pàgina que posen l’accent en certes inquietuds com la imatge que té la ciutat de si mateixa i els conceptes de reparació i pertinença o de dissidència de gènere.

Aquesta exposició compta amb la participació d’Ana Domínguez, El Palomar (Mariokissme i R. Marcos Mota), Laia Estruch, Arash Fayez, Antoni Hervàs, Rasmus Nilausen, nyamnyam (Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez) amb Pedro Pineda, Claudia Pagès, Aleix Plademunt, Marria Pratts, Stella Rahola Matutes, Eulàlia Rovira, Ruta de autor (Aymara Arreaza R. i Lorena Bou Linhares), Adrian Schindler, Rosa Tharrats, Gabriel Ventura, i Marc Vives

 • Art
 • Abstracte
 • La Font de la Guatlla

Quina ha estat la resposta dels artistes a la pandèmia del Coronavirus? Aquesta exposició recull pràctiques artístiques que ens ajuden a entendre el món des de la interdependència i la pluralitat. Les obres de Nacho Criado, Eva Fàbregas, Dora García, Wolfgang Tillmans, Félix González-Torres, Antoni Llena, Àngels Ribé i Francesc Torres volen pensar com ens relacionem amb el nostre planeta i reflexionar sobre el món incert, fràgil i desconegut al qual ens hem d’enfrontar. 

Comissariada per Xavier Acarín Wieland i emmarcada en el programa Convocatòria de Comissariat, la mostra convida a pensar en el món com una col·laboració constant a partir de les investigacions artístiques dels anys seixanta. Així, l’exposició ens fa pensar en les obres d’art com a instruments que poden desencadenar col·laboracions i intercanvis entre éssers humans i altres espècies i que ens fan qüestionar el que és material i vital, entre el que és present i absent, entre el que és actual-real i el que és possible. 

Publicitat
 • Què fer
 • Exposicions
 • El Raval

Amb aquesta exposició, el CCCB es proposa explicar la història del darrer segle i mig partint sempre del símbol de la màscara. La història d’aquest símbol s’inicia com a objecte ritual i evoluciona cap a objecte dessacralitzat, utilitzat per grups supremacistes, bandes criminals, neoactivistes, moviments socials, delinqüents i icones de la cultura popular.

A través de l’assaig 'Algunas cosas oscuras y peligrosas. El libro de la máscara y los enmascarados' de Servando Rocha, l’exposició va recorrent diversos punts clau de la història de la màscara, com el Ku Klux Klan o Pussy Riot, i acaba explicant també l’origen d’alguns fenòmens que defineixen el nostre present, com les 'fake news', la conspiranoia o els mecanismes de control biopolític.

Recomanat
  També t'agradarà
   Publicitat