Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Exposicions imprescindibles a Barcelona la tardor-hivern de 2020
'Imatges del zoo', de Fina Miralles
Foto: Col·lecció Museu d'Art de Sabadell © Fina Miralles 'Imatges del zoo', de Fina Miralles

Exposicions imprescindibles a Barcelona la tardor-hivern de 2020

Les principals cites artístiques de la ciutat als museus i les galeries

Per Eugènia Sendra
Advertising

És un any estrany i esperem la tardor amb una barreja de prudència i ganes, desitjant que l'activitat artística es pugui mantenir i que arribin les exposicions que es van haver d'ajornar en el pitjor moment de la crisi sanitària. Algunes ja us donen la benvinguda al nou curs, no us les perdeu!

NO T'HO PERDIS: les galeries també us esperen

'Negre i groc. Llapis i pastel III' (1953), d'Antoni Tàpies. Col·lecció particular
'Negre i groc. Llapis i pastel III' (1953), d'Antoni Tàpies. Col·lecció particular
Foto: Fundació Antoni Tàpies

Tàpies als 30

La Fundació Tàpies celebra el 30è aniversari amb una mostra que viatja en el temps fins a la dècada del 1953 (i fins l'any 1963), quan Tàpies estava a la trentena i a punt d'assolir la maduresa amb les pintures matèriques. També van ser anys de les primeres exposicions (l'artista començaria a treballar amb Martha Rosler el 1953) i de premis. La mostra aplega obres procedents de la família, préstecs de museus i de col·leccions particulars, i la tria fa relluir obres poc conegudes pel gran públic que corresponen a aquest moment vital de Tàpies. 

Fundació Tàpies. Del 3 d'octubre al 6 de juny de 2021

Càpsules de confinament. Marcos Palazzi
Càpsules de confinament. Marcos Palazzi
Foto: Marcos Palazzi

Càpsules de confinament: Art i pandèmia a Catalunya

Durant el confinament provocat per la crisi sanitària, la Fundació Vila Casas va demanar a diferents artistes com estaven vivint la reclusió i com afectava els seus processos creatius. L'experiència virtual –van ser dos mesos i mig de confinament, una mica més llarg per als museus que van estar tancats durant tres mesos– es tradueix ara en una exposició col·lectiva, resultat de l'aportació de Carlos Pazos, Anna Malagrida, Jordi Mitjà, Eulàlia Valldosera, Antoni Llena, Àngels Ribé, Ignasi Aballí, David Bestué, Eugènia Balcells, Mabel Palacín, Serra de Rivera, Jordi Bernadó, Yago Hortal i Marcos Palazzi, entre el centenar d'artistes que han col·laborat.

Can Framis. Fundació Vila Casas. Del 5 d'octubre al 24 de gener

Advertising
'More Sweetly Play the Dance, 2015', de William Kentdrige
'More Sweetly Play the Dance, 2015', de William Kentdrige
Fotografia: Studio Hans Wilschut

William Kentdrige. El que no està dibuixat

William Kentdrige és un creador sud-africà polifacètic que ha estat un testimoni excepcional dels canvis del seu país, marcat per l'apartheid, i des de la seva profunda connexió amb el context local traça un dibuix que qüestiona la societat europea contemporània. Partint de les arts plàstiques, Kentdrige abraça altres formats com l'animació, les arts escèniques i l'espectacle multimèdia. La mostra, inspirada en la de l'Eye Filmmuseum d'Amsterdam, presentarà projectes com 'More Sweetly Play the Dance', un fris en moviment que beu del teatre d'ombres i ens fa pensar en els rituals, però també en les cues de refugiats que fugen dels territoris en crisi.

CCCB. Del 9 d'octubre al 21 de febrer

El riu Cuckmere, de Bill Brandt
El riu Cuckmere, de Bill Brandt
Foto: Private collection, Courtesy Bill Brandt Archive and Edwynn Houk Gallery © Bill Brandt / Bill Brandt Archive Ltd.

Bill Brandt

Obre el Centre de Fotografia KBr Fundación MAPFRE al Port Olímpic i ho fa amb l’obra de Bill Brandt, amb 200 imatges de cinc dècades de treball d’un dels referents de la fotografia moderna. Aprenent de Man Ray i mirant Brassaï, Brandt retrata la societat britànica de mitjan segle XX; també conegut pels seus nus i paisatges. En una segona mostra es presenta per primera vegada la col·lecció de Paul Strand de la Fundación Mapfre.

Centre de Fotografia KBr Fundación MAPFRE. Del 9 d'octubre al 24 de gener

Advertising
'Imatges del zoo', de Fina Miralles
'Imatges del zoo', de Fina Miralles
Foto: Col·lecció Museu d'Art de Sabadell © Fina Miralles

Fina Miralles. Soc totes les que he sigut

Exposició dedicada a Fina Miralles (Sabadell, 1950), una de les artistes catalanes més reconegudes de la generació que va sorgir durant la dècada de 1970. El seu treball neix de la reflexió sobre la relació entre l’art i la natura, el cos i la societat, les regles restrictives imposades pels codis de conducta i la necessitat de llibertat. 

Macba. Del 5 de novembre al 5 d'abril

'Nosferatu', de Friedrich Wilhelm Murnau
'Nosferatu', de Friedrich Wilhelm Murnau
Foto: CaixaForum

Vampirs. L'evolució del mite

Art CaixaForum, La Font de la Guatlla

Després del seu pas pel Caixaforum Madrid, arriba a Barcelona 'Vampirs. L'evolució del mite'. La proposta fa una aproximació a la figura fantàstica nascuda de supersticions gregues i àrabs que es va estendre per l'Europa central durant l'edat mitjana i més tard, al segle XIX, amb la literatura romàntica; els vampirs segueixen vius a través de la cultura popular –sobretot el cinema i l'art– i de la mà de figures com Murnau i Stoker, Max Ernst, Goya i Andy Warhol.

CaixaForum. Del 30 d'octubre al 31 de gener

Advertising
Aplic de Lluís Domènech i Montaner (cap a 1907)
Aplic de Lluís Domènech i Montaner (cap a 1907)
Fotografia: Estudio Rafael Varga

Modernisme, cap a la cultura del disseny

L'exposició és una relectura del modernisme des del disseny tot redescobrint les arts decoratives i aplicades a mig camí entre l'artesania i la indústria que brillarien a finals del segle XIX i principis del XX. La mostra traça una cronologia entre modernisme i noucentisme, vinculant el moviment que a Europa va ser anomenat Art déco amb la tradició autòctona, un moviment de tornada a l'arrel mediterrània que també duran a terme moviments com el GATPAC. Llums, peces d'orfebreria, elements decoratius, rajoles i documents –a més d'algunes peces inèdites de Gaudí– es despleguen en aquesta mostra que té un caràcter semipermanent.

Museu del Disseny. A partir de l'11 de novembre

'Chaise de salon d’art' (1974), de Jaume Xifra
'Chaise de salon d’art' (1974), de Jaume Xifra
Foto: Museu Picasso de Barcelona © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2020

Els quaderns de Picasso

"Jo soc el quadern" va esciure Picasso el 1907 en una de les llibretes on assajava i experimentava solucions creatives i mai se'n va desprendre, dels quaderns. El Museu Picasso en conserva 19 (17 van ser donats per l'artista i corresponen al seu període de juventut). La qualitat dels dibuixos que atresoren justifica una mostra i un catàleg raonat per seguir navegant per l'obra de l'artista, i les seves tècniques, procediments i temàtiques. La mostra s'acompanya d'altres obres que evoquen tal riquesa; a més de peces del museu es comptarà amb cessions del Museo del Prado, la Calcografía Nacional, la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, el Museu de Montserrat, el MNAC i la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

Museu Picasso. Del 18 de desembre al 5 d'abril

Advertising
'Chaise de salon d’art' (1974), de Jaume Xifra
'Chaise de salon d’art' (1974), de Jaume Xifra
Foto: Santiago Periel

Diàlegs intrusos. La Col·lecció Suñol al Museu Nacional

'Diàlegs intrusos' és el nom de la col·laboració del MNAC i la Fundació Suñol que alimenta el relat d'art contemporani català del museu, focalitzant en la postguerra i la segona avantguarda. En un intent d'oferir una lectura transversal i de generar diàlegs que trenquin amb cronologies i estils, vuit peces de la col·lecció Suñol aterraran a les sales d'art medieval, renaixentista, barroc i modernista del museu. Comissariada per Sergi Aguilar i Àlex Mitrani. 

MNAC. A partir del 13 de novembre

'Mundo obrero', d'Helios Gómez
'Mundo obrero', d'Helios Gómez
Foto: La Virreina

Dies d'ira

Pedro G. Romero és el comissari de l'exposició dedicada a Helios Gómez (Sevilla, 1905 - Barcelona, 1956), un artista destacat dins de l'avantguarda autòctona i internacional. A més de descobrir les seves influències, i artistes que són deutors del seu treball, es reproduirà 'La capella gitana' (1950) que Gómez, compromès amb la causa sindicalista i anarquista, va pintar a La Model quan va estar-hi pres; els frescos originals s'amaguen avui sota una capa de pintura.

La Virreina. Del 6 de novembre al 7 de febrer

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising