Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Exposicions imprescindibles a Barcelona la tardor-hivern de 2020
'Art i mite. Els déus del Prado'
Foto: Museo Nacional del Prado 'Art i mite. Els déus del Prado'

Exposicions imprescindibles a Barcelona la tardor-hivern de 2020

Les principals cites artístiques de la ciutat als museus i les galeries

Per Eugènia Sendra
Advertising

És un any estrany i ens hem endinsat a la tardor amb una barreja de prudència i ganes, desitjant que l'activitat artística es pugui mantenir i que arribin les exposicions que es van haver d'ajornar en el pitjor moment de la crisi sanitària. Algunes ja us donen la benvinguda al nou curs, no us les perdeu!

NO T'HO PERDIS: les galeries també us esperen

El Caixafórum de Barcelona acoge la exposición Arte y mito: Los dioses del Prado
El Caixafórum de Barcelona acoge la exposición Arte y mito: Los dioses del Prado
Foto: Museo del Prado

Art i mite: els déus del Prado

Art Pintura CaixaForum, La Font de la Guatlla

El Caixafòrum de Barcelona acull una col·lecció de més de mig centenar d'obres en una exposició que pretén mostrar de quina manera la mitologia clàssica ha estat una font d'inspiració pels artistes. La mostra es podrà explorar seguint un recorregut iconogràfic a través de pintures, escultures i medalles datades entre el segle I a.C. i finals del segle XVIII. Hi destaquen les obres de reputats artistes com Rubens, Ribera i Zurbarán, entre d'altres.

'Nosferatu', de Friedrich Wilhelm Murnau
'Nosferatu', de Friedrich Wilhelm Murnau
Foto: CaixaForum

Vampirs. L'evolució del mite

Art CaixaForum, La Font de la Guatlla

Després del seu pas pel Caixaforum Madrid, arriba a Barcelona 'Vampirs. L'evolució del mite'. La proposta fa una aproximació a la figura fantàstica nascuda de supersticions gregues i àrabs que es va estendre per l'Europa central durant l'edat mitjana i més tard, al segle XIX, amb la literatura romàntica; els vampirs segueixen vius a través de la cultura popular –sobretot el cinema i l'art– i de la mà de figures com Murnau i Stoker, Max Ernst, Goya i Andy Warhol.

CaixaForum. Del 30 d'octubre al 31 de gener

Advertising
'Negre i groc. Llapis i pastel III' (1953), d'Antoni Tàpies. Col·lecció particular
'Negre i groc. Llapis i pastel III' (1953), d'Antoni Tàpies. Col·lecció particular
Foto: Fundació Antoni Tàpies

Tàpies als 30

Art Fundació Antoni Tàpies, Dreta de l'Eixample

La Fundació Tàpies celebra el 30è aniversari amb una mostra que viatja en el temps fins a la dècada del 1953 (i fins l'any 1963), quan Tàpies estava a la trentena i a punt d'assolir la maduresa amb les pintures matèriques. També van ser anys de primers les exposicions (l'artista començaria a treballar amb Martha Jackson el 1953) i de premis. La mostra aplega obres procedents de la família, préstecs de museus i de col·leccions particulars, i la tria fa relluir obres poc conegudes pel gran públic que corresponen a aquest moment vital de Tàpies.

El Museu Picasso acull l'exposició 'Els quaderns de Picasso'
El Museu Picasso acull l'exposició 'Els quaderns de Picasso'
Foto: Museu Picasso

Els quaderns de Picasso

Art Dibuix Museu Picasso, Ciutat Vella

"Jo soc el quadern" va esciure Picasso el 1907 en una de les llibretes on assajava i experimentava solucions creatives i mai se'n va desprendre, dels quaderns. El Museu Picasso en conserva 19 (17 van ser donats per l'artista i corresponen al seu període de juventut). La qualitat dels dibuixos que atresoren justifica una mostra i un catàleg raonat per seguir navegant per l'obra de l'artista, i les seves tècniques, procediments i temàtiques. La mostra s'acompanya d'altres obres que evoquen tal riquesa; a més de peces del museu es comptarà amb cessions del Museo del Prado, la Calcografía Nacional, la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, el Museu de Montserrat, el MNAC i la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

Advertising
L'obra de William Kentridge s'exposa al CCCB
L'obra de William Kentridge s'exposa al CCCB
Foto: CCCB

William Kentridge

Art Art contemporani CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, El Raval

Exposicio de l'artista sud-africà William Kentridge, que ha construït un discurs creatiu tentacular i polimòrfic que l’ha consolidat com una de les veus de referència en el paisatge de l’art contemporani mundial. La mostra té la voluntat no sols de mostrar les múltiples facetes d’aquest creador, sinó també d’obrir un espai de reflexió que ens llanci preguntes incòmodes sobre els reptes del postcolonialisme i la dialèctica entre les zones de poder i els marges d’exclusió de la societat europea contemporània.

Pere Català Pic- Aixafem el feixisme
Pere Català Pic- Aixafem el feixisme
Pere Català Pic- Aixafem el feixisme

Aixafem el feixisme

Museus i institucions Història Palau Robert, Dreta de l'Eixample

L'any 1936 es va crear el Comissionat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, un organisme encarregat de desplegar una estratègia comunicativa amb l'objectiu de fer arribar  a tothom, a través d'accions persuasives, la versió de la Generalitat sobre el conflicte bèl·lic de la Guerra Civil.

Ara, el Palau Robert presenta l'exposició, 'Aixafem el feixisme' per contextualitzar, explicar i mostrar, en forma de reconstrucció, les accions que va portar a terme la Generalitat durant la Guerra Civil per defensar les polítiques de progrés social i les llibertats democràtiques i nacionals. La mostra també vol fer un homenatge al polític i periodista, Jaume Miravitlles i els centenars de treballadors del Comissionat.

 

 

Advertising
Exposició Bill Brandt / Centre de fotografia Kbr - Fundació MAPFRE
Exposició Bill Brandt / Centre de fotografia Kbr - Fundació MAPFRE
FOTO: Marc Andreu / Time Out Barcelona

Bill Brandt

Art Fotografia Centre Kbr. Fundació Mapfre,

Obre el Centre de Fotografia KBr Fundación MAPFRE al Port Olímpic i ho fa amb l’obra de Bill Brandt, amb 200 imatges de cinc dècades de treball d’un dels referents de la fotografia moderna. Aprenent de Man Ray i mirant Brassaï, Brandt retrata la societat britànica de mitjan segle XX; també conegut pels seus nus i paisatges. En una segona mostra es presenta per primera vegada la col·lecció de Paul Strand de la Fundación Mapfre. La línia argumental beu de la permanent atracció que sent Bill Brandt pel que ell considera estrany. En aquest sentit, l'exposició es mou entre el concepte del que és sinistre, entés com quelcom que és oposat a la idea del que és familiar o habitual.

Càpsules de confinament. Marcos Palazzi
Càpsules de confinament. Marcos Palazzi
Foto: Marcos Palazzi

Càpsules de confinament: Art i pandèmia a Catalunya

Art Museu Can Framis. Fundació Vila Casas, Sant Martí

Durant el confinament provocat per la crisi sanitària, la Fundació Vila Casas va demanar a diferents artistes com estaven vivint la reclusió i com afectava els seus processos creatius. L'experiència virtual –van ser dos mesos i mig de confinament, i els museus van romandre tancats durant tres mesos– es tradueix ara en una exposició col·lectiva, resultat de l'aportació de Carlos Pazos, Anna Malagrida, Jordi Mitjà, Eulàlia Valldosera, Antoni Llena, Àngels Ribé, Ignasi Aballí, David Bestué, Eugènia Balcells, Mabel Palacín, Serra de Rivera, Jordi Bernadó, Yago Hortal i Marcos Palazzi, entre el centenar d'artistes que van participar de la inciativa.

Advertising
Exposició 'Modernisme, cap a la cultura de la ciutat'
Exposició 'Modernisme, cap a la cultura de la ciutat'
Foto: Ajuntament de Barcelona

Modernisme, cap a la cultura del disseny

Art Disseny Museu del Disseny de Barcelona, El Parc i la Llacuna del Poblenou

L’exposició 'Modernisme, cap a la cultura del disseny' és una relectura del modernisme des del disseny tot redescobrint les arts decoratives i aplicades a mig camí entre l’artesania i la indústria que brillarien a finals del segle XIX i principis del XX. La mostra traça una cronologia entre modernisme i noucentisme, vinculant el moviment que a Europa va ser anomenat art-déco amb la tradició autòctona, un moviment de tornada a l’arrel mediterrània que també duran a terme moviments com el GATCPAC. Llums, peces d’orfebreria, elements decoratius, rajoles i documents –a més d’algunes peces inèdites de Gaudí– es despleguen en aquesta mostra que té un caràcter semipermanent.

La Virreina acull l'exposició 'Dies d'ira'
La Virreina acull l'exposició 'Dies d'ira'
Foto: La Virreina

Dies d'ira

Art Dibuix Virreina Centre de la Imatge, El Raval

Pedro G. Romero és el comissari de l'exposició dedicada a Helios Gómez (Sevilla, 1905 - Barcelona, 1956), un artista destacat dins de l'avantguarda autòctona i internacional. A més de descobrir les seves influències, i artistes que són deutors del seu treball, es reproduirà 'La capella gitana' (1950) que Gómez, compromès amb la causa sindicalista i anarquista, va pintar a La Model quan va estar-hi pres; els frescos originals s'amaguen avui sota una capa de pintura.

Advertising
So lazy. Elogi del malbaratament
So lazy. Elogi del malbaratament
Foto: Xavier Ribas, Caixafòrum

So lazy. Elogi del malbaratament

Art Dibuix CaixaForum, La Font de la Guatlla

“No hi ha art sense mandra”, diu l’artista croat Mladen Stilinović a Praise of laziness. Sota premisses com aquesta i les idees de Georges Bataille sobre la despesa i el malbaratament, neix una mostra que aplega pintura, fotografia, instal·lació, vídeo i escultura d’artistes com ara Priscila Fernandes, Ángela Ferreira, Alberto Gil Cásedas, Sharon Lockhart, Agnes Martin, Aernout Mik, Agustín Parejo School i Xavier Ribas, entre d’altres.

Activistes per la vida
Activistes per la vida
Foto: Rosalina Domínguez, 2018-2019 @Gervasio Sánchez

Activistes per la vida

Art Fotografia Arts Santa Mònica, El Raval

El fotoperiodista Gervasio Sánchez ens mostra les cares i les veus de desenes d’activistes pels drets humans i el medi ambient amenaçats de mort a Guatemala i Hondures. Homes i dones que protegeixen la natura pel bé de les seves comunitats i de la humanitat sense por d’enfrontar-se a poders polítics i econòmics corruptes i criminals.

Advertising
Paul Strand
Paul Strand
Paul Strand Archive

Paul Strand

Art Fotografia Centre Kbr. Fundació Mapfre,

Si encara no heu anat a visitar el nou centre KBr de la Fundación MAPFRE, aprofiteu que teniu fins al 24 de gener per veure no només l’exposició de Bill Brandt, un dels grans fotògrafs europeus del segle passat, sinó també la que mostra la col·lecció d’instantànies del nord-americà Paul Strand adquirida per la fundació, que es pot veure per primera vegada i que és la més extensa d’aquest artista fora dels EUA. Cares, geometries i paisatges reveladors capturats en diversos països al llarg del segle XX.

Marionnettes
Marionnettes
Igor Marin

Marionnettes

Art Escultura Il Mondo Galeria,

L’artista basc Álvaro Ledesma ens descobreix les seves marionetes fetes amb materials reciclats, similars a robots astorats que ens miren des d’un futur distòpic no gaire lluny i tan plens de vida que semblen reals. El conjunt de la composició atorga a l'exposició un aire teatral.

Advertising
Aziz Hazara. The restlesss echo of tomorrow
Aziz Hazara. The restlesss echo of tomorrow
Fundació Antoni Tàpies

Aziz Hazara. The restless echo of tomorrow

Art Fotografia Fundació Antoni Tàpies, Dreta de l'Eixample

Primera exposició individual de l’artista afganès Aziz Hazara, que combina la fotografia, el vídeo, el so, la informàtica i les instal·lacions multimèdia per reflectir qüestions relacionades amb el conflicte del seu país, tot i que apunten a problemes globals. Hazara és un artista interdisciplinar amb un llarg recorregut en el món de l'art. La seva obra es caracteritza per la combinació de mitjans, entre ells la fotografia, el vídeo o el llenguatge de programació.

S.M.S (Shit Must Stop)
S.M.S (Shit Must Stop)
Bombon

S.M.S. (Shit Must Stop)

Què fer Exposicions Bombon,

S.M.S. (Shit Must Stop) és el resultat d'un somni fet realitat. William Copley, artista i col·leccionista, va concebre una exposició que permetés apropar l'art contemporani a tothom. La metodologia duta a terme per aconseguir-ho requeria altes dosis d'imaginació, per això va reunir en una capsa petites obres d'art disponibles per subscripció. A través del correu, aquestes peces d'art contemporani podien arribar a qualsevol llar. D'aquesta manera, va néixer una exposició que agrupa peces d'artistes com Man Ray, Roy Lichtenstein i Yoko Ono, amb la intenció d'exhibir l'art contemporani com un element accessible per a tothom.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising