Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Jamás tendré 20 años
© Jaime Martín / Norma Jamás tendré 20 años

Feminisme il·lustrat: llibres i còmics de dones fortes

En els darrers anys s'ha consolidat un saludable corrent; el dels còmics i els llibres il·lustrats que reivindiquen el paper de la dona en totes les disciplines.

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
i
Josep Lambies
Publicitat

Charles Darwin, el pare de l’evolucionisme, sostenia en les seves teories científiques que les dones són éssers biològicament inferiors, que tenen un cervell reduït, i que és millor no deixar-les sortir de casa, per si de cas. Us sorprèn, això? La història de la humanitat està escrita amb tonelades de testosterona, i segle rere segle les dones s’han vist reduïdes a una posició anecdòtica, a una nota a peu de pàgina dins de cada enciclopèdia. Per sort, hi ha qui batalla per fer justícia. Hem notat que en els últims anys ha crescut una nova moda, la dels llibres il·lustrats que reivindiquen els personatges femenins més significatius. N’hi ha per a nens i per a adults. Alguns juguen amb la caricatura més díscola, d’altres exsuden tendresa.

Vides exemplars

El problema de las mujeres

Les il·lustracions de Jacky Fleming recorden les vinyetes d’aquells satírics victorians tan clàssics. Tenen un regust antic meravellós, una exquisidesa que va directa a fer diana. “Volia crear un llibre que parlés de les perverses maneres amb què les dones han estat esborrades del mapa”, explica. Hi trobem dibuixos de senyores amb mirinyacs enormes i cervellets minúsculs, i altres atributs ridículs, que es van combinant amb retrats de personatges condemnats a ser una nota al peu en els llibres d’història, com l’esclava africana Phillis Wheatley i l’equip de les primeres nedadores que va anar als Jocs Olímpics. És finíssim.

Jacky Fleming. Anagrama. 128 pàg. 14,90 €.

Petita & Gran: Gloria Fuertes

Isabel Sánchez explica que es va començar a imaginar la col·lecció Petita & Gran ara fa cinc anys, quan van néixer les seves nebodes bessones, i pensava quins contes els voldria explicar. “Vaig veure que ningú no havia escrit sobre les grans dones de la història pensant en els nens”, diu. Va inaugurar amb Coco Chanel. Després van venir Frida Kahlo, Ella Fitzgerald i Marie Curie, i la cosa va anar prenent cos. Aquest any, aprofitant l’efemèride, ha dedicat un volum a la poeta Gloria Fuertes. “L’he gaudit molt, aquest, perquè des de petita que els seus versos m’encantaven, i la seva vida és la d’una dona avançada al seu temps, lesbiana orgullosa, pacifista...”, declara l’autora.

Isabel Sánchez. Alba Editorial. 28 pàg. 16 €.

Publicitat
Valerosas

La francesa Pénélope Bagieu toca les línies del tabú i l’extrem. Valerosas és una enciclopèdia de les biografies femenines menys ortodoxes. La de Clémentine Delait, una noia robusta que va acabar exercint de dona barbuda. La de Margaret Hamilton, l’actriu terrorífica amb nas de ganxo que va encarnar la bruixa verda d’'El màgic d’Oz'. La d’Agnodice, ginecòloga de l’Antiga Grècia. “La idea era donar a conèixer la història de dones que realment han fet el que els ha donat la gana”, argumenta. El llibre està fet amb una tendresa entranyable, a tot color. Ja va per la segona edició, i Bagieu ja prepara el llançament del segon volum.

Pénélope Bagieu. Dibbuks. 144 pàg. 18 €.

Cuentos para niñas rebeldes

Tot un fenomen internacional, que a sis mesos del seu llançament ja havia venut mig milió d’exemplars arreu del món. El tàndem italià que formen Elena Favilli i Francesca Cavallo, artífexs d’aquest 'bestseller', ha confeccionat caricatures per a un total de cent dones amb historials d’allò més heterodoxos. Des de la partisana Claudia Ruggerini fins a la trombonista Melba Liston. Potser us posarà els pèls de punta trobar que també hi apareix Margaret Thatcher amb la seva cara diabòlica d'ogre d'ultradreta. Però el llibre es redimeix amb històries de pirates, astronautes, sufragistes i filòsofes, amb vides trepidants. Llegiu-ne una cada nit, i a somiar-hi.

Elena Favilli i Francesca Cavallo. Destino. 224 pàg. 19,95 €.

Heroïnes de còmic

La Mujer Rebelde

Qui fa 25 anys era l’enfant terrible de l’underground nord-americà deixa anar tot el seu pòsit llibertari i humorístic en la reconstrucció de la vida de la novaiorquesa Margaret Sanger (1879- 1966), infermera, assagista i activista pionera en el control de natalitat. Bagge segueix essent un autor de traç elàstic i addictiu, capaç de fer un retrat entendridor de la bondat humana, posant les debilitats i els defectes en primer pla.

Peter Bagge. La Cúpula. 16,90 €

Jamás tendré 20 años

El barceloní Jaime Martín –recordeu el brillant 'Sangre de barrio' (1989)– és un dels grans del còmic espanyol. Jamás tendré 20 años és la memòria històrica i feminista de la seva àvia Isabel: com una adolescent anarquista va tirar la família endavant en la nit franquista esdevé un relat èpic i emocionant, que denuncia la hipocresia criminal de qui encara representa la Guerra Civil com una catàstrofe inevitable.

Jaime Martín. Norma Editorial. 22 €

Publicitat
La Virgen Roja

El matrimoni format per Mary (guió) i Bryan Talbot (dibuixos) fa novel·la gràfica de la vida de l’educadora i anarquista francesa Louise Michel (1830-1905), símbol de la comuna de París. Al pol oposat de la novel·la de Bagge, però també recomanable: excel·leixen en el detallisme i encimbellen Michel com una heroïna sense fissures, una Joana d’Arc al servei de la liberté, égalité, fraternité.

Mary M. Talbot i Bryan Talbot. La Cúpula. 18 €

Ms. Marvel

Si avorriu la narrativa de cervell reptilià adolescent (mascles aris marcant cogombre, ecs), correu a llegir la sèrie de Willow Wilson (1982). Aquesta escriptora de Nova Jersey –musulmana conversa– subverteix el gènere amb el personatge de Kamala Khan, adolescent nord-americana d'origen pakistanès. Com un Peter Parker femení, Khan és una adolescent amb superpoders, però el gran repte és empoderar-se en el seu rol de jove musulmana.

Ms. Marvel 1-6. G. Willow Wilson i- altres autors. Panini. 14 €

Publicitat
Jessica Jones

Jessica Jones

Panini ha publicat a Espanya tots els volums d'aquesta excelsa saga quasi costumista de Brian Michael Bendis i Michael Gaydos. Som davant el còmic de superherois menys superheroïc de la història; sí, hi han altes dosis d'intriga i acció, superpoders i plantofades, però el moll de l'os es basa en els entrebancs vitals d'una mare soltera i petita autònoma amb seriosos problemes d'autoestima i de beguda. La gran virtud de 'Jessica Jones' és que els autors aconsegueixen un retrat de la dona moderna i el seu encaix en la solitud i sordidesa de la vida urbana que vessa humanitat i tendresa. I en la que ens hi reconeixem tots. I no se m'acut cap millor definició de feminisme.  

Brian Michael Bendis i Michael Gaydos. Jessica Jones. Panini. 14-15 €

Bitch Planet

Bitch Planet

Dinamita pura: en un futur alternatiu 'trumpià', les dones que no passin per l'adreçador son enviades al Planeta de les Putes. Aquesta sàtira evita el broc gros fent servir el recurs de la distopia de manera humorística y virtuosa. Un exemple: els interrogatoris que les porten al Bitch Planet van així: ¿per què no et depiles? ¿per què estàs tan grassa? Això no deixa de ser un còmic d'acció en la clàssica tradició nord-americana, però el subtil desplaçament que fa l'autora en la trama hi injecta bones dosis de sàtira i esperit punk. 

Kelly Sue Connick i Valentine de Landro. Bitch Planet. Astiberri. 18 €

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat