Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Joan Fontcuberta. Monstres

  • Art, Fotografia
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Beautiful Agony
Joan Fontcuberta i Pilar RosadoBeautiful Agony
Publicitat

Time Out diu

4 de 5 estrelles

Entre la mirada crítica, la poètica i l’humor, Fontcuberta intenta que les imatges deixin de ser un territori inhòspi.

Quan fem una foto, tenim la sensació d’haver immortalitzat un moment per sempre. Joan Fontcuberta, però, ens alerta que les imatges són mutants i efímeres. De la mateixa manera que et pot caure el mòbil al vàter sense haver fet una còpia de seguretat de la galeria, les fotografies envelleixen, es fan malbé i poden arribar a marcir-se. 

I mentre alguns records es podreixen en àlbums i arxius, vivim un moment de saturació visual. Cada dia consumim una infinitat d’imatges, algunes de les quals són editades i fins i tot creades de manera artificial. Fontcuberta s’atura en aquest espai que separa les imatges naturals de les postisses per descobrir els monstres que hi habiten, en la primera gran exposició que l’artista presenta a Barcelona des de l’any 2008. 

La mostra explora les maneres a través de les quals les imatges són alterades i així adopten nous significats. Fotografies devorades per caragols es transformen en matèria pura (és a dir, excrements) i negatius deteriorats modifiquen la realitat representada. 

Però no només el pas del temps altera el significat de les imatges. Fontcuberta experimenta amb algoritmes i el deepfake per esborrar la línia que separa la veritat de la mentida: en una pantalla, el rei emèrit Joan Carles de Borbó apareix tenint un orgasme. El resultat és tan exagerat que pots descobrir l’engany tecnològic, però és terrorífic pensar que, si l’artista volgués, t’ho hauries empassat tranquil·lament.

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig

Detalls

Adreça
Preu
5€
Publicitat
També t'agradarà