Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Renoir entre dones. De l'ideal modern a l'ideal clàssic

  • Art, Pintura
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Publicitat

Time Out diu

4 de 5 estrelles

Oblideu l''entre les dones' del títol. Oblideu també el 'de l’ideal modern a l’ideal clàssic' del subtítol. I si voleu, obvieu les explicacions de les cartel·les a peu de sala. Quedeu-vos amb Renoir... i companyia. Perquè aquí hi ha picassos, cézannes, maillols i fins i tot casas i santiagorusiñols!
Us diria que fa anys i panys que no es veu pintura de tan bona qualitat a Barcelona... però encara no fa dotze mesos de l’exposició inaugural de la Fundació Mapfre a la casa Garriga i Nogués, amb obres mestres dels museus d’Orsay i de l’Orangerie. Qui necessita anar a París?
El Bal du Moulin de la Galette és una d’entre la dotzena d’obres d’art que tothom coneix. Fou exposat a Barcelona el 1917, la primera vegada que abandonava París. I ara ens torna a visitar. Cap altre exemple podria retratar millor la vida moderna que irromp el 1876: industrialització, classes urbanes, temps lliure, incipient protagonisme social de la dona... Una dona que segueix sent objecte, no pas subjecte de la història. I que aquí esdevé tradició i modernitat, desig i maternitat, exaltació urbana i harmonia amb la natura.
Pierre-Auguste Renoir (1841 - 1919) inicia la seva carrera com a pintor impressionista. El 1880 entra en crisi i viatja a Itàlia: allí decideix revisitar els grans noms: Ingres, Rafael i Ticià. Però aquesta marxa enrere no és tal. La modernitat es caracteritza per una sàvia actualització dels models tradicionals. La dona és l’excusa per a un gran salt al buit estètic. I aquesta exposició, una altra gran excusa per gaudir amb pintura de la bona. Eviteu aglomeracions.

Escrit per
Ricard Mas

Detalls

Adreça
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà