Toulouse-Lautrec i l'esperit de Montmartre

Art
3 de 5 estrelles
Toulouse-Lautrec
© Toulouse-Lautrec

Time Out diu

3 de 5 estrelles

En els darrers compassos del segle XIX, Montmartre va passar de ser un indret marginal i empobrit de París, a esdevenir el lloc on vivien, creaven i es divertien artistes, escriptors i bohemis. Podríem dir que tot va començar el 1881 amb Le Chat Noir, el cabaret que va fundar Rodolphe Salis. Els espectacles representats i la colla de Les Arts Incoherents, que se’n fotien de la pompositat i la hipocresia burgesa, van atreure l’avantguarda al barri de carrers estrets i empinats.

'Toulouse-Lautrec i l’esperit de Montmartre' pren la figura de l’artista de la nit com a punt de partida per acostar-se a l’art francès modern de finals del mil vuit-cents. És el moment en el qual el dibuix deixa de ser un simple pas preparatori i es converteix en un art independent, i proliferen produccions efímeres en paper, com cartells, il·lustracions de llibres i revistes, estampacions, dissenys de partitures...

Amb una museografia espectacular –cortines vellutades, portals de fusta, llums de llàgrimes, llambordes projectades a terra i parets vermelles–, les sales de CaixaForum ens transporten 130 anys endarrere, entre ballarines, fum i gots d’absenta. La immersió és completa: sona el 'Can-Can' a tota castanya, també 'Le chat noir' d’Aristide Bruant. A partir de més de 300 obres d’una vintena d’artistes, l’exposició es proposa contextualitzar l’agitada vida i intensa trajectòria de Lautrec. S’exposen alguns dels seus dibuixos més emblemàtics –'Divan japonès', 'Troupe de Mademoiselle Eglantine' i 'Moulin rouge: La Goulue'– amb obres de col·legues com Ferdinand Bac, Hermann-Paul i Théophile Alexandre Steinlen, així com de Louis Legrand, Charles Maurin i Vincent Van Gogh, entre d’altres.

En aquest període, molt més que el barri de bordells, teatres i sales de concerts, Montmartre és un estat d’ànim, un pol d’efervescència artística que ens anticipa tot allò que està per arribar amb l’inici del nou segle.

 


 

Per Aina Mercader

Publicat

Detalls

Els usuaris diuen

LiveReviews|0
1 person listening