Mediterrani. Del mite a la raó

Museus i institucions
3 de 5 estrelles

Time Out diu

3 de 5 estrelles

Si voleu antiguitat clàssica de la bona, teniu a dues hores de vol ciutats i museus extraordinaris, els millors del món. El que trobareu al Caixaforum mereix formar part del magatzem del magatzem d’aquests museus, especialment les peces més grans. I tot i això, paga la pena la visita.

La tesi de l’exposició ens explica l’evolució del pensament entre els segles VI aC. i IV dC. a través d’una selecció de 165 obres gregues i llatines: escultures, relleus, ceràmiques, frescos, mosaics i joies. De com es va formar el món –mites– a la composició d’aquest mateix món –logos–. El cas de Sòcrates és paradigmàtic: nega l’existència de déus antics i és acusat de corrompre el jovent. Accepta morir per les seves idees, no per la seva activitat militar, i acaba esdevenint un nou tipus d’heroi: el filòsof. Admirarem representacions iconogràfiques dels viatges mítics d’Ulisses, Jàson i Hèracles, tres grans navegadors del Mediterrani, assistirem a la colonització del sud d’Itàlia i Sicília amb la consegüent ordenació racional de l’espai urbà, a l’aparició de l’àgora, punt d’intercanvi d’idees i de mercaderies, lluny del territori dels déus iracunds, i a la consolidació del concepte d’ànima. Tesis vàlides, reconegudes, però que de tan conduïdes, en aquest cas semblen un curset de cienciologia...

Però, més enllà de tot discurs, us recomano fruir de la pintura, cara d’admirar perquè és fràgil i no viatja: al fresc, encàustica o damunt ceràmica, d’una agilitat i immediatesa molt superiors a l’escultura, precursora del que avui dia anomenem impressionisme.
I contemporitzeu: a l’època d’internet i la Wikipèdia es repeteixen la barbàrie i les supersticions. Fixeu-vos en Crimea, no tan lluny d’on Zeus va raptar Europa. Està a punt de tornar a succeir.

Detalls

També t'agradarà