[title]
Quantes vegades hem sentit allò de “cal apropar el vi als joves”? Doncs en un moment que la cervesa artesana cada cop s’elititza més –canyes a 4 euros, sovint de braçet d’una hamburguesa ridículament cara– La Graciosa ho fa. No en digueu wine bar (això remet a sis mil referències rere taüts de vidre amb wifi): La Graciosa és la casa de la Debora (sarda, filla de vinyes) i Gianluca (sommelier milanès, ex Bar Brutal). En uns baixos de Gràcia, aquests apassionats del vi natural manegen unes cinquanta referències de petits productors, exposades amb el preu pintat a l’ampolla per triar i remenar, amb el focus posat en la selecció afinada més que en l’extensió.
T’hi asseus i t’expliquen què beus –entre 3 i 5 euros la copa– amb afecte i proximitat. No hi entenc ni un borrall, de vins, però sí que sé que la cosa no industrial em cau millor i la recordo més bé que si bec un Rioja hipermusculat. Oblideu-vos dels “Cabronets” i els “Torracollons” del súper: aquí cada copa és un descobriment. Al cap de deu minuts d’obrir, la gent s’agombola per trobar lloc en un pati interior deliciós. I el sarau comença a quarts de set, amb famílies que venen a fer el got i a menjar embotits i formatges, i va agafant caire noctàmbul a mesura que s’obren les beneïdes ampolles.