Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

10 cançons per xiular de gust

María José Gómez
Escrit per
María José Gómez
Publicitat

Esteu cansats de rebre mirades desaprovadores cada cop que xiuleu una cançó? Que us facin callar quan esteu en el moment més excels de la vostra xiulada? Que no es valorin les notes virtuoses que sou capaços d'aconseguir només amb els vostres pulmons, un subtil moviment de llengua i la posició dels llavis? Ja n'hi ha prou, de censurar els xiulets! Hi ha cançons que no només reclamen la seva participació, sinó que en són protagonistes. Aquests 10 temes són ideals perquè els poseu a tota canya i els acompanyeu amb el vostre xiulet més desafiant.

1. Les pel·lícules són una font d'inspiració. Dues de les clàssiques són l'arxiconeguda d'El pont sobre el riu Kwai, i la no menys taral·lejada Raindrops keep falling on my head, però la que em té robat el cor és Twisted nerve, de Bernard Herrmann, que apareix al primer volum de Kill Bill. Les seves escales i diversitat d'intensitats posaran a prova els bufadors més experts.

2. Des de quan xiulem? Sospito que molt molt abans que l'homo sàpiens pronunciés el primer monosíl·lab. De fet, a nosaltres, de ben petits, ja ens van inculcar que havíem de fer una xiulada si necessitàvem ajuda. Ho recordeu?

3. Als albors del pop, als 60, Sheila també va reivindicar el xiulet com a forma de comunicació a Le sifflet des copains. Això sí, intentar bufar i ballar com la cantant francesa és tot un repte.

4. Als 80 les Bangles es van entestar en què tothom fes el ridícul ballant com un egipci i de pas que xiuléssim en comunió a Walk like an egyptian. Aquests xiulets no passaran a la història per la seva qualitat musical, però no podeu negar que són sexis.

5. Al 2006 era gairebé impossible trobar un humà de la cultura occidental que no hagués xiulat, o intentat fer-ho, l'enganxosa melodia de Young Folks, de Peter Bjorn & John. Us la refresquem perquè us torni a acompanyar durant tot el 2016, i més enllà.

6. Encara que sembli que són com l'aigua i l'oli, la música electrònica i els xiulets també han estat companys de pista. Un dels exemples més ¿dolorós? és el de The riddle, el tema de Gigi D'Agostino. Si m'ho permeteu, em quedo amb Lately, de Charlie Winston.

7. Els més durs tampoc han pogut escapolir-se als encants del xiulet, sobretot en les seves mel·líflues balades. Segurament recordareu, amb horror, Wind of change de Scorpions, però posats a triar prefereixo Patience, de Guns n'Roses, un exemple de com es podia posar de carrincló el dolentot d'Axl Rose.

8- Ara bé, si hi ha un estil que li escauen con anell al dit els xiulets és el folk. Andrew Bird els fa servir a moltes de les seves cançons, com a la preciosa Oh No, una delícia que tot xiulador de bé gaudirà d'allò més. Un altre exemple de bon ús dels xiulets és el que fa C. Duncan a For, de l'àlbum 'Architect'.

9- A casa nostra, Joan Miquel Oliver ha demostrat que també és un geni en l'art de xiular com demostra a Marès a radial, potser la cançó més bonica de l'imprescindible 'Pegasus'. Però els que tenen una veritable dèria xiuladora són els Blaumut: en el seu nou àlbum han tornat bufar a Tornarem a casa, després de l'èxit de Pa, amb oli i sal, amb la qual es van fer famosos.

10- I recordeu: com cantaven els savis Monty Pyhton a l'escena final de 'La vida de Brian': 'When you are chewing on life's gristle, don't grumble, give a whistle'... En una traducció lliure: si la vida et dóna pel sac, no remuguis, xiula!

Últimes notícies

    Publicitat