Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

4 motius per anar al concert de Hailu Mergia al Jamboree

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

Diuen que és el Miles Davis de la música etíop. Un artista imprescindible per entendre el recorregut de la música africana fins avui dia i un personatge que és un vertader ídol de masses al continent africà, al nivell de Mulatu Astatke o Miriam Makeba.

Hailu Mergia aterra a Barcelona per actuar aquest dimarts 30 de maig al Jamboree, i per a molts serà un dels concerts més especials que es recorden a la nostra ciutat. La seva vida bé podria convertir-se en un documental d'èxit a l'estil Sugar Man, però com de moment això no ha passat, aquí teniu uns quants motius per anar al seu concert.

Ídol a Etiòpia, taxista a Washington

Mergia va marxar de Etiòpia l'any 1981, fugint del règim dictatorial de Mengistu. Va arribar a Washington i es va fer taxista, guanyant-se la vida de manera humil però sense perdre la passió per la música. Una de les gravacions que va fer a casa seva, en casset, es va convertir en un dels treballs més populars de l'època al seu país, però ell va seguir més de vint anys fent de taxista als Estats Units.

Brian Shimkovitz, el seu mecenes i (re)descubridor

Fa deu anys va obrir el blog Awesome Tapes From Africa, dirigit per Brian Shimkovitz. L'objectiu era donar a conèixer discs antics d'artistes africans pocs coneguts a occident. El blog es va convertir en segell de reedicions, i gràcies a la feina incansable i de vertadera arqueologia musical de Shimkovitz hem pogut conèixer el treball d'artistes africans com Ata Kak, Penny Penny o el mateix Hailu Mergia. Noms que s'han convertit en fenòmens a Europa, i molta 'culpa' d'això la té Shimkovitz. Ell va ser el promotor del concert de Mergia l'any 2012 a Washington, després de vint anys sense posar-se davant del públic. Després Awesome Tapes From Africa faria reedicions dels cassets essencials de Mergia.

©Hailu Mergia & Brian Shimkovitz

Jazz, funk, exotisme i improvisació

El so de Hailu Mergia és tant extravagant com suggestiu. És teclista, cantant i acordionista, i el seu discurs va des del jazz més psicodèlic al funk i l'afrobeat més ballable ple de matisos i repeticions esquizofrèniques. Difícilment trobareu algú tan complet i amb tant de 'groove'!

Primera gira per Europa, als 71 anys

El concert al Jamboree forma part de la primera gira europea de Hailu Mergia. L'èxit a occident li arriba als 71 anys, però Mergia no ha perdut la pràctica. Mai ha deixat de formar-se musicalment. En aquest magnífic reportatge de Fon F. Sánchez per a El Español, Mergia explicava que "el taxi és un bon treball. Em poso el meu propi horari. Mai no t'arruïnes. Porto al maleter un teclat, i quan espero a clients, practico"

Podeu entrar al web de Jamboree per comprar les entrades i gaudir d'aquest ídol del jazz africà.

Últimes notícies

    Publicitat