Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

5 coses que no has de fer a Berlín

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Berlín és una ciutat fantàstica, sobretot a la primavera. Tothom viu al carrer, ja que no són gaires els mesos de bon temps. Els barris de Kreuzberg i Friedrichshain són plens de joves que surten de gresca. A Berlín hi ha algunes de les millors discoteques d'Europa. I alguns dels millors parcs del continent. És una ciutat per passejar i fer cames. I la gent és tan simpàtica... que no semblen alemanys. De fet, diuen que Berlín no és Alemanya. Tanmateix, aquí tens una sèrie de consells per no fer el panoli a la ciutat. Aquest és un post per als culés que aniran a Berlín a veure la final de la Champions. I per a tots aquells que visiten la ciutat per primera vegada.

1. No et colis a l'S-Bahn ni a l'U-Bahn: per entrar al metro no cal passar cap torn, ni al subterrani ni a l'aeri. Els tiquets es validen a l'andana. I sembla que tothom es coli. Però, ehem, som a Alemanya i tothom paga. Si et pillen, no et cauran els 100 eurets de multa de Barcelona, sinó 600! I ja us diem que els revisors són d'allò més discrets. Pot ser el iaio que s'acaba d'asseure al teu costat? El punk que acaba d'entrar? Tensió!

2. No facis bromes sobre el nazisme: l'època bàrbara que va de 1933 a 1945, els anys que Hitler va ser al poder, és una època dramàtica per a la majoria d'alemanys. I d'aleshores ençà han fet molta pedagogia al respecte, de les escoles als mitjans de comunicació. Els nazis no són cap tabú. Pots parlar amb un berlinès d'aquella època sense cap problema, però ni se t'acudeixi dir-li 'nazi' a un alemany. Potser et venta un clatellot.

3. No busquis el centre de la ciutat: Berlín va quedar totalment destruïda després de la Segona Guerra Mundial, el 1945, i, a sobre, un Mur va dividir la ciutat fins al 1989. Resulta curiós fixar-se en els semàfors dels passos de vianants per saber si ets a l'est (l'homenet verd o vermell que t'indica si pots passar porta barret) o a l'oest. El problema és que no hi ha centre. Teòricament, és el barri de Mitte ('mig', en alemany). Però no és ben així. El més semblant al centre seria el carrer de Kurfuerstendamm.

4. No vagis en bici si no en saps: els berlinesos es mouen molt en bici. Pots pujar-la al metro tranquil·lament, arreu hi ha carril bici i podríem dir que la ciutat és plana. Però per a ells la bici, com per a molts barcelonins, és el mitjà de transport habitual, no amb el qual surten a passejar. Van molt ràpid i si et despistes, t'ajudaran, sí, però potser et claven un crit que et tira a terra. Ah, i pensa que la ciutat és molt extensa. Si no has fet cames abans, quedaràs destrossat!

5. No arrenquis cap tros de mur, bèstia: no queda gaire mur ('mauer', en alemany) a la vista. Hi ha unes petites fites al terra que indiquen per on passava i hi ha alguna zona turística on han conservat trossos sencers. Potser trobes algun tros de mur fora de l'espai guiri-friendly, amb pintades, algun fragment arrancat, etc. No caiguis en la temptació de portar-te un bocí de la història d'Europa a casa. És lleig. Imagina't que tots els guiris que van a La Pedrera, n'arrenquessin un tros!

Últimes notícies

    Publicitat