Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

6 llibres que fan estiu

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Arriben les vacances, el temps lliure, el temps per llegir un bon llibre. Sempre pots iniciar-te en Bolaño i empassar-te de gust 'Los detectives salvajes', recuperar el 'Vida privada' de Sagarra, engolir 'Guerra i pau' o intentar-ho amb 'A la recerca del temps perdut' de Proust. Grans novel·les de tots els temps. Però hi ha sis llibres que fan molt per l'estiu, pel que diuen, per quan passen, perquè sempre són frescos. Aquesta és la meva tria estival.

1. 'Domingos de agosto', de Patrick Modiano. Anagrama. 168 pàg. 14,90€

Ara que encara tenim la retina el camió que va atropellar més de 80 vides a Niça fa uns dies, al passeig dels Anglesos, potser no us ve de gust anar a la ciutat del sud de França i resseguir les passes del narrador i de Sylvia. El premi Nobel Patrick Modiano ens presenta aquí una de les seves petites grans històries, sempre a cavall del gènere d'intriga i policíac i el relat d'idees. Tindrem una parella inquietant, l'exmarit de Sylvia, una parella d'americans estranys i un estiu a la riba del Marne. Passejarem pels llocs emblemàtics de Niça, els menys coneguts i recordarem la seva història durant la Segona Guerra Mundial, un dels grans temes de Modiano. És una de les novel·les més emocionants i estivals que he llegit mai.

2. 'Al faro', de Virginia Woolf. Lumen. 256 pàg. 18,90 €

Aquesta és potser la novel·la més esclatant de Virginia Woolf, la que explica la vida de la família Ramsay durant els estius a l'illa de Skye. La història té la Primera Guerra Mundial com a epicentre, comença abans i finalitza quan el conflicte armat ha acabat. Són deu anys de lapse de temps on veurem com evolucionen els personatges, des de la sra. Ramsay a una convidada molt especial, Lily Briscoe, una pintora que haurà d'afirmar el seu art per ser dona. La platja, el descans, el relax... I també els conflictes morals del segle XX –tan actuals–, el feminisme... I una manera d'escriure, a partir dels pensaments, que han convertit aquesta novel·la en una de les millors, sense dubte, de l'últim segle.

3. 'El mar', de Blai Bonet. Club Editor. 268 pàg. 18 €

Blai Bonet és per a l'estiu. Podeu llegir la poesia completa editada per Edicions de 1984. Els seus diaris editats per El Gall. O podeu llegir la seva novel·la de capçalera, 'El mar', que transcorre bàsicament durant un llarg estiu de postguerra en un sanatori de tuberculosos de Mallorca, on en Manuel Tur i n'Andreu Ramallo miren de sobreviure a la malaltia alhora que donen cos al pas de l'adolescència a l'edat adulta, al desig i a la realitat. És un estiu dur, de calor i fets espaterrants. Un estiu en el qual canviaran moltes coses i en el qual els personatges viuran fets cabdals.

4.'El bell estiu', de Cesare Pavese. Proa. 160 pàg. 7 €

Un altre autor que és per a l'estiu, d''El diable als turons' a 'La platja'. Ara que Anagrama recuperarà a la tardor 'L'ofici de viure', els seus diaris, podem fer un tomb pel gran escriptor italià amb aquesta novel·la on recrea els estius de la seva infantesa, els pobles del Piemont i unes vides que comencen. Ginia, Severino, Amelia, Guido, sentiran en la seva carn què són les temptacions de la vida i aprendran que la vida no és un camí ple de roses. Una petita obra mestra.

5. 'Germà de gel', d'Alicia Kopf. L'Altra. 244 pàg. 18 €

Entre tants graus i un sol inclement, el gel d'Alicia Kopf i les seves exploracions àrtiques seran com la brisa de mar una nit d'agost. Kopf ens explica qui és ella i qui és el seu germà de gel, ens allunya d'ella quan parla dels primers exploradors, la lluita acarnissada entre Peary i Cook i tot el que vam guanyar i perdre per ser herois. Perquè el seu germà de gel no és cap heroi i no ha pretès ser mai. Viu com pot i depèn dels altres. Mentrestant, la narradora se n'anirà de vacances a Islàndia a veure si troba la fi del món.

6. 'Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes', de Llucia Ramis. Labutxaca. 240 pàg. 9,95 €

Aquest llibre, de fet, té un regust sentimental per a qui escriu aquestes ratlles, ja que na Llucia Ramis parla també de la meva infantesa a Portocolom (Mallorca) mentre descriu un món, aquell, que ja no existeix. No és cap novel·la d'iniciació, sinó una novel·la nostàlgica davant d'una realitat, la de l'autora, més aviat decebedora. Ramis parla de la seva família, dels amics, d'aquells estius llarguíssims mentre el seu present s'estimba contra els penya-segats de l'edat adulta.

 

Últimes notícies

    Publicitat