Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Alerta: el segrestador d'arxius arriba als Mac

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

La llegenda deia que els ordinadors i dispositius Mac no podien tenir virus i 2015 va ser l'any en què es va ensorrar aquest mite. Ara també sabem que un perillós virus ha arribat als Mac: KeRanger, el segrestador d'arxius. Es tracta d'un programa (o software) amb molta mala fe, premeditació i maldat. Un software que té com a objectiu infiltrar-se en un dispositiu electrònic i, vulgarment dit, fer-li molt de mal. Un 'badware', que és com es coneix en el llenguatge tècnic, que el que fa és bloquejar l'accés dels usuaris a determinats arxius i programes i demanar un rescat per poder tornar a accedir-hi a ells. Un segrest en tota regla que s'ha convertit en l'última tècnica dels 'hackers' per amargar-nos la vida.

Tot va començar fa un parell de setmanes, quan experts informàtics alertaven del perill d'aquests 'badware' i ara s'han confirmat els primers casos de KeRanger en els fins fa poc invulnerables Mac / OS X. El KeRanger s'instal·la a l'ordinador a través d'alguns clients de Torrent, que és el canal de transmissió del virus fins a l'ordinador. Més concretament, els primers casos s'han instal·lat a través del client de BitTorrent de codi obert Transmission. L'usuari es descarregava el programa a través de BitTorrent, de manera legal i oficial, i un cop fet el virus començava a segrestar arxius i a demanar un rescat d'uns 375 € per ells. I a més, el virus es connectava (o es connecta, ja que això no ha fet més que començar) a través d'una xarxa, Tor, que impedeix que es puguin seguir les connexions. És a dir, manté l'anonimat del hacker.

Tant Apple com Transmission han actuat amb rapidesa per solucionar el problema: Transmission ha eliminat el programa infectat i Apple el certificat per instal·lar-lo, i des de Palo Alto Networks han explicat com esborrar KeRanger en cas d'infecció. En tot cas, estem davant d'un precedent molt preocupant, ja que és molt difícil controlar i sobre tot trobar als culpables d'aquests atacs, que ara ja tenen als dispositius Mac en el punt de mira. Alerta!

Últimes notícies

    Publicitat