Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Àlex Rigola
©Iván Moreno

Àlex Rigola (també) se'n va a Madrid

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Ja és oficial. El director barceloní Àlex Rigola ha estat nomenat codirector dels Teatros del Canal de Madrid, càrrec que ocuparà a partir de ja. L'acompanyarà Natalia Álvarez Simó, comissària d'arts escèniques especialitzada en dansa i en Amèrica Llatina. Rigola s'ocuparà de la Sala Verda del teatre de la Comunitat de Madrid i buscarà, segons explica una comunicat de la institució autonòmica, "una profunda tasca al voltant del fet teatral amb la mirada posada en l'escena internacional però sense oblidar el treball espanyol". Ara mateix, Rigola és a Venècia tancant el seu període de cinc anys com a director de la Biennal de Teatre, durant els quals ha renovat completament el certamen i li ha donat un nou impuls molt ben valorat a Itàlia. Del 2003 al 2011 va dirigir el Teatre Lliure de Barcelona.

El comunicat explica que Rigola, "amb una experiència internacional de més de 15 anys com a director artístic, és un dels noms més importants del món de les arts escènica, en teatres i festivals, del nostre temps". El cert és que la vinculació del director amb l'escena madrilenya és profund. En els últims anys, hi ha estrenat 'Maridos y mujeres' i 'El público', amb molt d'èxit. S'ha de dir que el teatre on ha estat més vinculat és l'Abadía. La Comunitat de Madrid està governada pel PP.

Rigola relleva Albert Boadella, exdirector d'Els Joglars, al capadant del Canal, que havia obert l'espai el 2009. I s'afegeix el degoteig constant de creadors i gestors catalans que marxen a Madrid. Tenim en Joan Matabosch dirigint el Teatro Real, el Manuel Borja-Villel al capdavant del Reina Sofía. Durant molts mesos, a Barcelona, s'ha especulat amb la idea que Rigola fos nomenat director del Festival Grec en el lloc de Ramon Simó: el concurs per elegir el director del certamen havia de convocar-se a finals de juny per tenir ja nou gestor a finals del Grec d'aquest any (finals de juliol), però tot just avui s'ha anunciat que la convocatòria sortirà al setembre i que tindrem nou director al novembre. Simó, tanmateix, està programant el Grec del 2017. Si no ho fes, no tindríem res de bo l'any que ve.

Tothom veia amb molts bons ulls a Barcelona que Rigola es fes càrrec del festival. Però l'Ajuntament, que li costa penes i treballs moure fitxa en el terreny cultural i que ha decidit fer concursos per a qualsevol plaça, ha quedat bloquejat en l'aspecte del Grec –Museu Picasso i MACBA sí que tenen director elegit per concurs– i del Mercat de les Flors.

L'any que ve, tanmateix, Rigola dirigirà l''Ivànov' de Txékhov al Teatre Lliure. I una cosa petita a Temporada Alta. A primers de juny, va fer a Verona una aplaudida versió de 'Juli Cèsar' amb actors italians que farà gira per Itàlia durant tota la temporada que ve. I l'Abadía resposarà 'El público' al novembre.

Últimes notícies

    Publicitat