Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Bars amb noms demencials

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

A tots ens fan gràcia els noms de bars amb ressonàncies de 'Mortadelo y Filemón': Bar Eto, Bar Tolo, Bar Mentier... Noms sense cap ni peus que ens remeten a un univers de tira còmica absurda. I ens recorden a la nostra pàtria indiscutible, la infantesa. De fet, a Barcelona hi han uns quants bars i restaurants amb acudit incorporat al nom. Quan passo per davant d'un lloc amb un nom així, no puc reprimir el somriure, i pensar que algú que decideix anomenar així el seu negoci almenys ha de tenir sentit de l'humor. Vegem-ne alguns.

1. El Pollón (Aragó, 545). En l'indiscutible top de la meva llista no importa que aquesta pollastreria peruana de Glòries estigui tancada; encara hi penja orgullós el 'pollón' –més aviat un pollastret– motoritzat. La llàstima és que això ens ha privat de fer acudits recurrents: "¿Está el sr. Pollón?" "¿Como te apetece el pollón?" "¿Sirven pollón a domicilio?".

2. Tasca Txondo (Passeig Maragall, 242). Sí, som bàsics. Ens fa una gràcia enorme que un bar de pintxos es digui Tasca Txondo. Com els nens de quatre anys que es descollonen dient "caca, caca" durant deu minuts. Aquí portem tota una tarda animats repetint "Eiiii... Anem a dinar... Tasca Txondo?"

3. Tomate Algo (Travessera de Gràcia, 413). Vas caminant per la travessera i de cop ves el cartell: "Bar –dibuixet d'un tomàquet– Algo". Només per aquest detall ja val la pena que entris a fer una canya i un mos.

4. Bar Baro (del Clot, 191). El seu lema era "Todo a lo grande" i a fe que l'aplicaven. Aquest frankfurt hamburgueseria es dedicava a fer entrepans de proporcions elefantíaques. I publicaven fotos amb un objecte al costat del bocata per a impressionar. Però deixar un paquet de Marlboro al cim d'una hamburguesa per demostrar que queda petit com un segell és d'un mal gust total. O bàrbar. Potser és per això que van tancar.

5. La Burguesa (Dr. Fleming, 23) Aquesta hamburgueseria gurmet, en la seva obertura, va aixecar una petita polèmica perquè va escollir com a imatge corporativa a una 'maja' despullada tallada a peces, com si fos el pòster d'una vaca a la carnisseria: culata de contra, pit, culata de contra, jarret (i davant les crítiques, l'han tret). Ara bé, trobo que té més gràcia una imatge transgressora que suggereix subliminalment una lluita de classes gore i caníbal que no pas el joc de paraules.

6. Bar Veider. (Travessera de Gràcia, 276) La 'crème de la crème' dels noms de bar amb jocs de paraules. Aquest bar estava als baixos d'on hi havia l'antiga adreça de Time Out Barcelona. Encara que aleshores es deia Sawu i era una mena de bar d'ambientació polinèsia, fosc i sòrdid com pocs (un dia hi vam baixar a fer un 'cubata' i vam sortir per potes). Va renéixer (i morir) com a Bar Veider, un bareto heavy que tenia una màquina del milió de 'Star Wars'. Doble gràcia: joc de paraules amb error ortogràfic pel mig. Però dubto que a la parròquia els importi: ells el que volien és que el mam els acompanyés.

7. In Memoriam. Aquest articlet està dedicat a aquests bars i a d'altres amb noms graciosos que ja fa anys que van desaparèixer: Che Gue Bar, o La Tapilla Sixtina, no us oblidem. Sigui com sigui, i en vistes del resultat, obrir un bar amb acudit al nom és una política de risc. I aplaudim els valents que tenen els nassos de fer-ho!

Últimes notícies

    Publicitat