Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Cambrer: només tinc una mosca a la sopa!

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Males notícies per als qui sigueu aprensius (o no, perquè amb no demanar-ho esteu al cap del carrer). La Unió Europea acaba d'aprovar un reglament que permet vendre insectes per al consum humà. La normativa entrarà en vigor el gener del 2016, i això a la pràctica vol dir que començarem a trobar bitxos a les cartes dels restaurants (un company periodista m'apuntava que la normativa es va aprovar el dia abans de l'arribada del nou cònsol de Mèxic a Barcelona, el 27 d'octubre. Com sabeu, a Mèxic es mengen molts insectes. Però ho veig un xic conspiranoic).

L'agència alimentària de l'ONU destaca el potencial de la generalització dels insectes com a aliment humà: són fàcils i barats de criar (permetrien aixecar una industria al seu voltant) i també són un aliment nutritiu, saludable i sostenible: servirien per lluitar contra la gana i també per combatre l'emissió de gasos i l'efecte hivernacle. Una altra cosa és que et facin fàstic o no.

Personalment, trobo que la ingesta d'insectes té un doble matís: per una banda sembla que els grans poders enterrin definitivament el proletariat, i que el condemnin a menjar la cosa més barata del món. S'acosta l'apocalipsi, i només teniu dret a jalar galetes d'escarbats i paneroles deshidratades, morts de gana (com passa al magnífic film de ciència ficció Snowpiercer). Per un altre cantó, de ben segur que l'entrada d'insectes als restaurants farà que els gastroesnobs es deleixin per l'escopí més exòtic del Nepal com a snack. I qui sap si fins i tot els consumiran vius.

A Barcelona va haver-hi un intent del boletaire Llorenç Petràs, que a la seva parada de la Boqueria venia cucs torrats i piruletes d'escorpí, entre d'altres, però el 2008 va rebre un toc d'atenció de l'Agència de Salut Pública pel buit legal en aquest camp i es va acabar la broma. A partir del 2016, doncs, barra lliure de bitxos: el món culinari barceloní ja és un vesper o formiguer, i ara potser ho serà literalment, si em permeteu la broma.

I m'atreveixo a dir que aquests plats d'aquí un parell d'anys es podran trobar sense massa feina a Barcelona:


Taràntula a la brasa
L'aranya fregida és una delicadesa a Cambodja, però els indígenes de l'Amazones la fan així, i potser qualsevol dia la trobem en un brasiler nikkei fashion: es rosteixen els aràcnids, i deprès es pelen. Descriuen el seu sabor com a una mescla entre pollastre i bacallà: exterior cruixent i centre suau.


Fideus amb grills
El xef amateur David George Gordon va revolucionar el festival de menjar de Richmond (Virginia) amb aquest plat. És tracta d'un plat de noodles amb una salsa feta de grills, i amb la textura crocant de l'animaló afegida al plat. Això seria un plat de cuina insectívora healthy.


Sushi amb saltamartins
Al restaurant Sushi Maz, de Portland, en la seva carta hi surt llistat el rotllet de drac. I ja t'imagines que és una llicència per a descriure quelcom verd i picant. Però en canvi, s'han fet famosos per servir un sushi de saltamartins que, sobretot, indiquen en negreta, és literal. Ecs!

Últimes notícies

    Publicitat