Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Com és possible un Amazones a Barcelona?

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

Dilluns, 9 del matí. El CosmoCaixa està tancat però gens buit. A la planta menys 5, a una temperatura constant d'uns 28 graus constants, l'equip de veterinaris i biòlegs corre amunt i avall pel Bosc Inundat, una superfície de mil metres quadrats que recrea el clima de l'Amazones i a on viuen entre 30 i 40 espècies autòctones: peixos de totes mides i colors, un caiman, dues anacondes, aus i una capibara (hàmster gegant, pel barceloní) entre altres bitxos exòtics.

Un grup de trompeters –aus amb pelatge blau al pit i grises– ens arraconen a una cantonada per deixar ben clar que aquest és el seu territori. Dins de la cuina l'equip els prepara l'esmorzar i intenten atrapar un trompeter que s'ha amagat a una cantonada. Fora, sobre el llac, comença a ploure –cau un ruixat cada 15 minuts– i el piracurú, la indiscutible estrella aquàtica del recinte, fa la seva aparició enganxada a la mampara: el bitxo en qüestió fa dos metres, pesa entre 100 i 130 quilos i el Jordi Hernández, responsable de l'equip de manteniment biològic del Bosc Inundat, ens assegura que és "un paio molt tranquil". Minuts després posarà la mà dins l'aquari per fer-li una carícia que ens fa dubtar del pacifisme de l'animal. "Ara m'ha fet quedar malament", diu el Jordi.

El Bosc Inundat es va crear l'any 2004 i el Jordi en fa nou que hi treballa, amb un equip de set persones que alimenten, netegen, analitzen i cuiden aquesta recreació de l'Amazones a tocar del Tibidabo. Amb ell descobrim tot el que no es veu del niu on viuen les formigues amazòniques, els secrets de la reina –que amb una sola nit de sexe fertilitza tot un reialme–, ens explica que van haver de posar una xarxa a l'aquari perquè al piracurú –recordem: el peix que pesa més de 100 quilos– li agrada saltar (el Jordi ens explica que és la seva manera de rugir, com els lleons) i que una vegada se'n van trobar un fora de l'aigua, i ens explica, també, el protocol d'alerta que implica netejar un aquari amb un caiman.

Nosaltres no podem fer més que al·lucinar amb l'Amazones barceloní i tot l'equip que el fa possible. Marxem amb la promesa de tornar-hi aviat: divendres assistirem a l'entrada de dos nous piracurús a l'ecosistema.

Últimes notícies

    Publicitat