Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Coses curtes per al dia més curt

Escrit per
Mónica Boixeda
Publicitat

El 21 de desembre, solstici d'hivern, inaugurem oficialment la temporada de fred amb un dia que comença a les 8.34 h i acabarà a les 17.51 h. Exactament 9,3 hores de llum natural: depressió garantida. El curiós és que celebrem la nit més curta de l'any i no la més llarga… qualsevol diria que no ens agraden les festes. Potser té alguna cosa que veure amb això, que la grandària sí importa i no acabem de sentir-nos còmodes amb les coses curtes.

No obstant això, el món està replet de rècords minúsculs, tan curts com a curiosos. I avui anem a perdre el poc temps de dia que tenim repassant uns quants:

El vol més curt

En un arxipèlag del nord-oest d'Escòcia 2,73 km separen l'illa Westray i Papa Westray i l'aerolínia regional Loganair, franquícia de British Airways va decidir ja en 1967 operar un vol que connectés tots dos territoris, facilitant així la vida de molts treballadors la residència dels quals es troba a l'illa d'enfront d'on treballen. Són avions de vuit seients i en les condicions meteorològiques ideals el vol pot durar només 47 segons. No dóna temps a que plori cap bebè ni a que el passatger del costat es dormi sobre la teva espatlla.

L'idioma més curt

Imagineu aprendre un idioma en una setmana. Aconseguir conèixer totes les paraules del diccionari i memoritzar-les sense problemes fins a construir frases amb sentit. No es tracta de cap mètode màgic tipus Opening, es tracta del Toki Pona, un llenguatge creat per la lingüista canadenca Sonja Lang que conté solament 120 paraules. El secret està a combinar-les entre elles per aconseguir significats més complexos. Això sí, el context és fonamental o poden produir-se diversos malentesos.

El riu més curt

La veritat és que hi ha prou controvèrsia sobre el tema, amb diversos candidats al títol, però tot apunta a que el riu Tamborasi, a Indonèsia, és el més curt del món, amb prou feines 20 metres de longitud. Diuen que després d'unes quantes cerveses hi ha qui pot superar-ho amb escreix.

La cançó més curta

Curiosament el 'hit' de l'any és també la triada pel Llibre Guiness dels Rècords com a cançó més curta. El cas estrany és que no li hagin donat també el de la més absurda. 'Pen-Pineapple-Apple-Pen' del japonès PikoTaro dura 45 segons, així que no té rival en el que a senzillesa es refereix.

La pel·lícula més curta

Pel·lícules curtes hi ha moltes i de molts nivells, però només hi ha una que hagi estat nominada a un Óscar. 'Fresh Guacamole', de l'artista PES, dura exactament 1 minut i 45 segons, comptant els crèdits, i es tracta d'una 'stopmotion' amb un potent missatge subliminal sota l'aparença d'una simple recepta de guacamole. Curta però intensa, un no pot deixar de mirar-la.

El conte més curt

És un clàssic, així que no podíem excloure-ho de la llista. Es titula 'El dinosaure', d'Augusto Monterroso, i és un microrelat format per set paraules. Especial per a lectors mandrosos:

'Quan va despertar, el dinosaure encara hi era.'

Últimes notícies

    Publicitat