Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Desapareix el rètol d'Anamorfosis, un símbol del Gòtic

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

Les anamorfosis són dibuixos deformats a propòsit, pràcticament impossible de reconèixer-los a primera vista. Per fer-ho és necessari mirar-los des d'una perspectiva completament diferent que elimini la deformació. En molts casos una anamorfosi necessita un mirall per poder-se desxifrar, com és el cas de l'anamorfosi que podeu veure en la següent fotografia.

Pertany a l'Ana Amorós, propietària d'Anamorfosis, una acollidora tenda d'antiguitats del Gòtic especialitzada en òptica, imatge, so i comunicacions. L'Ana va fundar Anamorfosis amb el seu marit l'any 1986. A ell l'apassionava l'arqueologia industrial i l'Ana és una persona extravertida i llençada, així que no s'ho van pensar dos cops i van engegar l'aventura d'Anamorfosis. La tenda, situada en el número 4 del carrer Baixada de Santa Eulàlia, és d'aquelles que gairebé hauria d'estar en un museu. Tota ella és una obra d'art. I tot està posat amb tanta sensibilitat que encara la fa més especial.

Hi ha peces arqueològiques d'un gran valor econòmic, i d'altres d'un valor sentimental incalculable. Una d'elles -i possiblement la més especial- era el rètol de l'entrada, una obra del segle XIX modernista de ferro forjat de més de 60 kg que presidia Anamorfosis des del primer dia. 

Fa un parell de setmanes, l'Ana va arribar a la seva tenda al matí, com acostuma a fer, sobre les 8. I es va adonar que el rètol havia desaparegut. Després de fer la denúncia als mossos, una veïna del barri va venir a la tenda per dir-li que al voltant de les 3 de la matinada va veure un grup de turistes francesos pujats a la reixa de la tenda intentant arrencar el rètol. La veïna els va recriminar l'acció i va trucar als mossos, que al arribar al lloc dels fets i no veure a ningú van marxar. Però ja era massa tard, el rètol havia quedat mig penjant, els mossos van pensar que la propietària ja l'arreglaria pel matí i quan van marxar, els lladres... van tornar! I, ara sí, es van endur la peça.

El rètol apareix a llibres, arxius i documents com a símbol del Gòtic i de Barcelona. I ara, ha desaparegut. Molts veïns han escrit cartes i s'han queixat del poc tacte que tenen les institucions públiques amb les tendes de tota la vida com Anamorfosis. "Fa 39 anys que visc al barri i fa 15 això era horrorós. D'una deixadesa espantosa. I des de fa uns anys el barri està molt millor, però en els últims mesos tornem a tenir pintades a les portes, vòmits, pixades i actes incívics.", diu l'Ana. "Tot el barri té la mateixa sensació: hi ha poca vigilància, poca presència policial i poca seguretat, sobretot a la nit. L'altre dia van trencar els vidres del Tapa Tapa, aquí al costat, han pintat les portes de tendes del barri... la deixadesa torna i va en augment."

La desaparició del rètol d'Anamorfosis és un exemple que dóna valor a les paraules de l'Ana. Diu que el robatori li ha fet replantejar-se si val la pena seguir amb Anamorfosis o no. "Molts veïns tenen por que els negocis de tota la vida diguem prou, marxem del barri i en el nostre lloc posin tendes de souvenirs o un altre tipus de negoci. Es perdria l'encant del Gòtic, segur." Si això passa no es podrà dir que no es va avisar. L'Ana, com molts, fa temps que ho diu. I algun dia es fartaran i no podrem dir que no estàvem avisats.

Últimes notícies

    Publicitat