Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El Circ Raluy reobrirà el London Bar

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

En un carrer Nou de la Rambla cada cop més degradat –enlloc de locals de moda i pisto com el Salsitas ara hi trobem 'papaturistes' com Springbreakers, Güell Tapas o National Burger– és una molt bona notícia que reobri el London Bar, una joia del modernisme i recer de la bohèmia. El London, fundat per Josep Roca i Tudó fa 107 anys, va tancar fa any any degut a la mort de la seva propietària, Eli Bertrán, el maig del 2016. I el fet que crea il·lusió és que del local s'en farà càrrec en Carlos Raluy, creador del Circ Històric Raluy.

Segons explica Raluy, l'Eli Bertrán, amb qui l'unia una gran amistat, li va deixar el bar en herència i no ho va saber fins tres mesos després de la seva mort. Ara bé, la relació de Raluy amb Bertrán va més enllà de l'amistat: «Heretar el London ha sigut una gran sorpresa. Però val a dir que si no hagués estat per aquest bar, jo no m'hauria dedicat al circ», diu emocionat Raluy. Després de la Guerra Civil, el London va ser utilitzat com a lloc d'assaig i per fer petites actuacions de grans artistes de circ de l'època. També era punt de reunió: els artistes s'hi reunien després de fer les rondes pels despatxos dels agents artístics, concentrats al Xino. El pare de Raluy, Luis Raluy, n'era un espectador habitual i entusiasta. Fins al punt que quan el trio Keystone es va quedar coix, ell hi va entrar a la barra fixa. «El meu pare treballava a una fàbrica a Sant Adrià del Besós, i va ser l'avi de l'Eli qui li va dir: 'per què no vas a veure el circ Raluy?' Ho va fer i a partir d'aleshores va dedicar la seva vida al circ».

Carlos Raluy al London Bar
Carlos Raluy al London Bar

La previsió del nou propietari és que el local obri a finals d'any, si pot ser per Nadal. Ara els esforços es concentraran a restaurar i condicionar el bar sense fer-hi cap gran canvi. Raluy parla de canviar marbres, arreglar humitats i repintar el local respectant escrupulosament el cromatisme. La gran fortalesa del London va ser la programació de música en viu quasi cada nit de la setmana –fins que el 2006 els ho va prohibir el consistori, tot i que poc abans els havien homenatjat com a local emblemàtic. Raluy vol mantenir la programació cultural: «Seguirem fent musica en viu, i també hi haurà actuacions de circ. Faré tot el possible per a què aquest local visqui molts anys». En el segon saló del local, el que hi ha just després de la majestuosa barra, hi haurà un espai dedicat al Circ Raluy.

El temps mata i esborra, però per a fer-ho necessita... això, temps. Mentre Raluy atén la premsa, passa una senyora molt gran en cadira de rodes, que s'atura i entra al bar i es dirigeix a l'empresari de circ. És la filla del director del Teatre Circ Olympia, que va estar obert a la cruïlla de Sant Pau (ara hi ha el Bar Olympia) i el carrer Aldana del 1924 al 1947. I quan ha vist la persiana del London aixecada s'ha emocionat.

Últimes notícies

    Publicitat