Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El Festigàbal en perill

María José Gómez
Escrit per
María José Gómez
Publicitat

Una notícia preocupant. L'Heliògabal, un dels dinamitzadors més actius i apassionats de la música en directe a Barcelona, ha difós un comunicat en què explica les greus dificultats que està tenint per aconseguir els permisos necessaris per celebrar aquest agost el Festigàbal, el festival musical gratuït que organitza durant la Festa Major de Gràcia. Segons el comunicat, els problemes han sorgit perquè l'Associació Cultural Heliogàbal i la Fundació Privada Festa Major de Gràcia disposen de patrocinadors diferents.

L'any 2011 el Festigàbal ja es va haver de celebrar al local de Ramón y Cajal ja que la junta de la plaça de Rovira i Trias, on es munta habitualment l'escenari del festival i l'Heliogàbal, no van arribar a un acord.

Desitgem de tot cor que finalment s'arribi a un acord, especialment en un any en què l'Heliogàbal celebra el seu 20è aniversari i el Festigàbal arriba a la seva desena edició. Esperem que la música i la cultura passin per sobre dels conflictes econòmics.

Us reproduïm íntegrament el comunicat que han fet arribar a la premsa:

"Fa prop de mig any, l’Associació Cultural Heliogàbal va saber que la Fundació Privada Festa Major de Gràcia havia canviat de patrocinador per als propers cinc anys i havia passat de Damm a San Miguel. A l’Heliogàbal, que té un contracte amb Damm encara per a dos anys més, vam iniciar converses amb el Districte de Gràcia i la Fundació per mirar de trobar una solució al problema: la desena edició del Festigàbal no podia celebrar-se ni a la plaça Rovira i Trias, on havia tingut lloc fins ara, ni a cap altre espai de la Fundació.

Va quedar clar que qualsevol decisió que es prengués sobre la possible ubicació del Festigàbal havia de comptar per força amb el vistiplau de la Fundació, cosa que inicialment ens va semblar comprensible.

L’Heliogàbal va reiterar la voluntat d’adaptar-se a tots els requisits i normatives de la Festa Major. Malgrat els entrebancs que la Fundació va posar a totes les opcions d’emplaçament que es van considerar, fossin espais de la Fundació o no, vam sortir de la reunió amb la idea que finalment podríem fer el Festigàbal en un lloc o altre. Ara sembla que no, que no hi ha manera d’aconseguir un emplaçament per a dues nits de música.
El que sí que ens ha quedat clar amb tots aquests contactes, trucades, missatges i mesos d’espera és que la Fundació Privada Festa Major de Gràcia té la facultat de decidir què es fa i què no es fa al barri durant la Festa Major, tant si es tracta d’espais adherits a la Fundació com si no. Aquesta potestat passa per sobre dels responsables polítics del barri i de la ciutat en matèria cultural, és a dir, que passa per sobre de la ciutadania. Si més no, ha estat així fins ara, tant amb el Sr. Estruch com amb la seva successora, la Sra. Carbonell.

Tal com ens va transmetre la presidenta de la Fundació, les activitats amb un patrocinador diferent del de la Fundació passen a ser una nosa i es veuen relegades i menystingudes.

L’Heliogàbal és una entitat del barri que enguany celebra el vintè aniversari i que té un bagatge i un reconeixement indubtables. Una associació cultural sense ànim de lucre que treballa tot l’any per dinamitzar el barri i que contribueix a enfortir un teixit cultural que ja passa un moment prou delicat. Una entitat que té el suport i el reconeixement de les institucions públiques de la ciutat i del país. Gràcies a això i al patrocini de Damm, l’Heliogàbal pot organitzar cada any prop de dues-centes activitats culturals, tant a la seva seu de Ramón y Cajal com a diversos equipaments i locals del barri, com poden ser l’Espai Jove La Fontana, el CAT, la Violeta o l’espai d’Experimentem amb l’Art.

La no celebració del Festigàbal implicaria un incompliment tant amb el patrocinador com amb les institucions culturals que li han donat suport. Això, a més a més de posar en perill la quinzena de treballadors i col·laboradors de l’Heliogàbal, representaria una amenaça greu a la supervivència de l’entitat.
No entenem que una entitat com la nostra no tingui un espai per oferir una petita mostra de la seva activitat durant la Festa Major del barri. Un barri i una Festa Major que també són nostres. Que són de tots. I que no són patrimoni exclusiu de cap institució privada, com ho és la Fundació. L’esperit de la Festa Major no hauria de quedar compromès pels acords comercials de ningú.

L’Heliogàbal no renunciarà a celebrar la Festa Major de Gràcia, tingui o no tingui el vistiplau de la Fundació perquè, al cap i a la fi, només demanem un espai obert per fer concerts gratuïts un parell de dies."

Últimes notícies

    Publicitat