Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
museu d-art contemporania de barcelona
© Maria DiasMACBA

El MACBA, al complet

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Després d'un any de l'arribada de Ferran Barenblit a la direcció del MACBA, s'ha presentat l'equip que durà les regnes del museu del Raval: Tanya Barson, fins ara a la Tate de Londres, serà la conservadora en cap, i Pablo Martínez, provinent del Centro de Arte Dos de Mayo de Madrid, assumirà la responsabilitat de les àrees d'Educació i Activitats Públiques. Josep Maria Carreté, provinent del MNAC, ocuparà la gerència del MACBA.

'Unterkiefer', de Lluís Juncosa
'Unterkiefer', de Lluís Juncosa

Barson ha enunciat pinzellades del rumb d'un museu que vol seguir oferint una "perspectiva radical" sobre l'art contemporani, repensant sobretot la dècada dels 80 i els 90 i aturant-se en qüestions com les pràctiques de l'arquitectura, o la connexió de l'espai, el cos, el gènere i la identitat. "Volem prioritzar un discurs femení", ha dit la conservadora, reconeguda pels seus treballs de comissariat sobre Georgia O'keeffe, la brasilera Mira Schendel o Frida Kahlo. També ha destacat la intenció de revisar els límits geogràfics per "incloure Llatino Amèrica, l'Orient Mitjà i la Mediterrània i estimular i desenvolupar els diàlegs amb el sud del sud".

Pablo Martínez, que havia coincidit amb Barenblit al CA2M i va ser coordinador de programes educatius del Reina Sofia durant quatre anys, ha subratllat "l'impacte civil del MACBA, que treballa a nivell molecular i molar". Entre les tasques que realitzarà, destaca la de revitalitzar el PEI, el Programa d'Estudis Independents que es reprendrà a la primavera.

'Honeymoon', d'Antoni Miralda © J. Ollé
'Honeymoon', d'Antoni Miralda © J. Ollé

Però no serà fins l'abril 2017 quan es vegin les primeres exposicions del nou equip, malgrat que Barenblit eviti parlar d'herències i l'exposició del Punk recentment clausura sigui molt filla seva. Una de les mostres més representatives portarà per títol 'Forensic Architecture' i evoca les possibilitats de l'arquitectura com a espai de pensament crític; a banda d'aquest projecte multidisciplinari compartit per la xarxa de museus L'Internationale, destaquen les exposicions dedicades a Antoni Miralda, al cineasta i fotògraf libanès Akram Zaatari, la revisió dels anys 80 a Espanya de 'Gelatina dura' i la retrospectiva sobre Joan Brossa.

Forensic Architecture (2013)
Forensic Architecture (2013)

Un altre dels objectius de cara el 2017 és el sanejament del dèficit econòmic del museu, tal com ha explicat Carreté; l'Ajuntament, la Generalitat i la Fundació MACBA contribuiran a eixugar el dèficit provocat per l'impagament de l'aportació del Ministeri de Cultura l'any 2012. La dotació del MACBA per al proper any tornarà a ser de 10,9 milions d'euros. 

Últimes notícies

    Publicitat