Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El millor cine de terror ara es fa a Corea

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

No, no parlem del cinema que documenti la dictadura de Kim Jong-un i el seu difunt pare, sinó del k-horror, la ficció de terror de Corea del Sud.

Després de viure a remolc de la producció del Japó, l'anomenat j-horror, que durant uns anys va regnar entre els aficionats al gènere de tot el món, motivant remakes nord-americans de films com 'The ring' i 'La maldición', ara és al país sud-coreà on es fa el millor cine de por de l'Orient, i potser del món.

Dos èxits de taquilla vistos en el primer cap de setmana de Sitges 2016 en donen arguments, 'Train to Busan', una de zombis, i 'The wailing', una de possessions infernals. La gràcia és que en totes dues el sobrenatural no és més que una excusa per desenvolupar estudis psicològics en què, oh sorpresa, l'espècie humana queda retratada en tota la seva misèria.

'Train to Busan' és el primer llargmetratge d'imatge real de Yeon Sang-ho, director de films d'animació amb trajectòria internacional com 'The king of pigs' (2011) i 'The fake' (2013). El film arrenca amb el tren del títol sortint de Seül en direcció a Busan, un trajecte de 300 km, que un pare i la seva filla petita han de fer per reunir-se amb la mare. La sortida de l'estació coincidirà amb l'esclat d'una contagiosa infecció que converteix les persones en veloços zombis caníbals, tant a dins com a fora del tren, i això serveix a Yeon Sang-ho per explorar la naturalesa humana en situació de crisi amb l'instint de supervivència i egoisme en el focus, matisat per la generositat d'alguns personatges amb tarannà heroic. Una cinta d'acció trepidant amb efectes visuals espectaculars: atenció a les muntanyes de zombis apilonant-se dins i fora dels trens. És el film més vist aquest any al seu país, i la pel·lícula sud-coreana que més ha recaptat a Malàisia (gairebé 5 milions de dòlars), Hong Kong (més de 8 milions de dòlars) i Singapure (3 milions de dòlars).

'The wailing' (el gemec) és la tercera pel·lícula de Na Hong-jin, un vell conegut del festival de Sitges –on es van poder veure els seus anteriors films, 'The chaser' (2008) i 'El mar groc' (2011)–. Una sèrie de violents assassinats aterreixen un petit poble de muntanya i desconcerta els seus pocatraces policies: tots tenen en comú que han estat dut a terme per habitants del poble que fins aleshores no havien manifestat comportaments violents: la hipòtesi que les morts són obra de forces demoníaques no triga en entrar en escena. Una cinta amb dimonis, possessions i exorcismes, però també amb linxaments, assetjaments i supersticions que mostren la cara més lletja de l'home. 'The wailing' és la sisena pel·lícula més vista a Corea del Sud en el que portem d'any.

Guardar

Últimes notícies

    Publicitat