Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El que hem après de Nelson Mandela i sempre hauríem de recordar

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

Més de 250 premis internacionals, entre ells el Nobel de la Pau. Gairebé cent anys de vida dedicats a la lluita i la defensa dels drets socials, la igualtat i reconciliació. Un 9 de maig com avui, de fa 22 anys, Nelson Mandela es convertia en el primer president negre de Sud-àfrica després d'estar 27 anys a la presó per col·laborar amb la Umkhonto we Sizwe, grup que volia enderrocar el govern de l'apartheid a Sud-àfrica. Tot i que durant molts anys mencionar el seu nom era arriscar-se a ser empresonat, Mandela es va convertir en un símbol de la lluita contra el segregacionisme i de la perseverança dels ideals sobre les amenaces de represàlies.

Tots aquests anys dedicats a fer del món un lloc millor i més just es veuen reflectits en frases i idees que perduren en el temps i que cal tenir molt presents.



Sobre el temps i la mort:

1.- "Si jo tingués el temps a les meves mans, faria el mateix una altra vegada. El mateix que faria qualsevol home que s'atreveixi a dir-se a si mateix un home".

2.- "La mort és inevitable. Quan un home ha fet el que ell considera com el seu deure envers el seu poble i el seu país, pot descansar en pau. Crec que he fet aquest esforç i que, per tant, dormiré per tota l'eternitat".

3.- "Mai penso en el temps que he perdut. Només desenvolupo un programa que ja hi és. Que està traçat per a mi".



Sobre la vida:

1.- "La major glòria a la vida no consisteix a no caure, sinó en aixecar-nos cada vegada que caiem".

2.- "No hi ha res com tornar a un lloc que sembla no haver canviat per descobrir en quines coses has canviat tu mateix".

3.- "M'agraden els amics que tenen pensaments independents, perquè solen fer-te veure els problemes des de l'exterior".

4.- "L'honradesa, la sinceritat, la senzillesa, la humilitat, la generositat sense esperar res a canvi, la manca de vanitat, la bona disposició per ajudar al proïsme (qualitats molt a l'abast de tot ésser) són la base de la vida espiritual d'una persona".

5.- "El perdó allibera l'ànima, elimina la por. Per això és una eina tan poderosa".

6.- "No em jutgis pels meus èxits, fes-ho per les vegades que he caigut i m'he tornat a aixecar".

7.- "La maldat és una cosa que les circumstàncies, l'entorn o l'educació inculquen o ensenyen als homes; no és innata".



Sobre el racisme:

1.- "En la història de la Humanitat roman per sempre una taca inesborrable que recordarà que el crim de l'apartheid realment va tenir lloc".

2.- "Per què en aquesta sala m'enfronto a un magistrat blanc, sóc acusat per un fiscal blanc i escortat fins a la banqueta per un ordenança blanc? Pot algú suggerir honestament i seriosament que en aquest tipus d'ambient la balança de la justícia està equitativament equilibrada?".

3.- "Tots sabem quan tenaçment pot el racisme aferrar-se a la ment i fins a quin punt pot infectar l'ànima humana. Allà on se sosté en disposicions racials en l'ordre social i material, aquesta tossuderia pot multiplicar-se per cent".

4.- Que tots els nostres esforços demostrin que Martin Luther King tenia raó quan va dir que la humanitat no pot continuar tràgicament lligada a la nit sense estrelles del racisme i de la guerra".

5.- "El racisme és una plaga en la consciència humana".



Sobre la llibertat:

1.- "Jo no vaig néixer amb fam de ser lliure, jo vaig néixer lliure, lliure en qualsevol sentit que jo pugui entendre. Els diners no donaran èxit, la llibertat sí".

2.- "La llibertat és inútil si la gent no pot omplir de menjar els seus estómacs, si no pot tenir refugi, si l'analfabetisme i les malalties segueixen perseguint".

3.- "Ser lliure no és només alliberar-se de les mateixes cadenes, sinó viure d'una manera que respecti i millori la llibertat dels altres".

4.- "No acostumo a fer servir les paraules a la lleugera. Si 27 anys a la presó ens han ensenyat alguna cosa, ha estat arribar a entendre, des del silenci de la solitud, fins a quin punt les paraules són precioses i fins a quin punt el llenguatge veritable té el seu impacte en la forma en què la gent viu i mor".

Últimes notícies

    Publicitat