Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Guia de supervivència de les festes de Santa Eulàlia

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

Si heu estudiat amb calma el calendari del 2016, haureu vist –amb pena– que aquest any no podrem rascar gaires ponts ni festius. Però que les llàgrimes no us impedeixen veure el sol, la Festa Major d'Hivern de Barcelona arriba com un cop d'aire fresc. D'acord, no són les Festes de la Mercè, però no menyspreem a la petita Eulàlia, ja va tenir prou la pobra en vida.
I com que volem que gaudiu al màxim de la festa i de la ciutat, hem preparat una petita guia de supervivència!

1. Conèixer a la protagonista. Ja que són les festes dedicades a aquesta copatrona, no estaria de més apropar-se una mica a la seva història. Per fer-ho podeu apuntar-vos a la ruta que es farà divendres 12 i on es recorreran alguns dels indrets lligats a la llegenda de Santa Eulàlia. Si no heu sentit mai a parlar d'ella, agafeu-vos fort a la cadira. Ens pixem de riure a la cara de 'Joc de Trons'. Diu la tradició que la Laia era una jove cristiana (13 anys) que va morir per no voler renunciar a la seva fe i que va patir tants martiris com anys tenia. Per exemple, va ser assotada, se li va estripar la carn amb garfis, li van posar oli bullent a les ferides, la van ficar en una bóta plena de vidres que van fer rodolar, la van tancar amb puces perquè la piquessin i, finalment, la van crucificar. Alça morena!

2. Estalvieu pasta. Per sort per a tots, les festes majors són festes populars i pensades per a butxaques igualment populars. Si aneu molt pelats de pasta i tampoc us agrada molt això de les sardanes i els capgrossos, a més de l'Ajuntament, hi ha un munt de museus i centres d'art que fan jornada de portes obertes. Cultura per 0 euros!

3. Aneu cap a la llum. Si flipeu amb l'enllumenat de Nadal i us esbalaeixen fins i tot els intermitents dels cotxes, amb el festival Llum Bcn us faran els ulls pampallugues. Ja fa cinc anys que se celebra i és la cara B més nocturna de la Festa Major. A més del mapping –sí, això de les projeccions a la façana de l'Ajuntament que ens fan obrir la boca com nens veient 'Frozen'– també es faran espectacles lumínics a patis i carrers del centre així com itineraris, cadascun amb les seves coloraines. Si la Dorothy seguia el camí de rajoles grogues, a vosaltres us tocarà anar cap a la llum... Carol Anne.

4. Compreu taps per a les orelles. No serem nosaltres els que criticarem les manifestacions de cultura popular tan nostrades, tot el contrari! Però també ens fem càrrec que de vegades poden empipar una mica. Despertar-se amb els trabucaires és cobriment de cor assegurat... Per això no costa res fer-se amb uns taps per a les orelles i evitar passar per la Baixada de Santa Eulàlia el diumenge de bon matí –hi trobaríeu els grallers– o per la plaça del Rei el dissabte –la trobada de tabalers farà que us tremolin fins i tot les pestanyes–. I són diners aprofitables si la vostra parella ronca com una manada de rinoceronts.

5. Compte, hi ha un munt de nens!!! Abans que ens tireu tota la cavalleria per sobre heu d'admetre que no tots tenen mà amb la canalla i existeix gent que quan es troba pel carrer amb una excursió escolar canvia de vorera amb més por que si hagués vist a Jack l'Esbudellador. Dit això, si no us agraden els nens, ho teniu fotut perquè aquesta també és coneguda com la Festa Major infantil –hi ha fins i tot un pregó de petits– i us els trobareu per tot arreu. Però hi ha una zona zero que és millor que no trepitgeu. El dia D és divendres 12 i la ubicació, l'avinguda de la Catedral. Heu de ser forts si no voleu veure inflables, tallers de reciclatge, activitats de cultura dispersa –és a dir, cal·ligrafia japonesa, jocs de taula i videojocs de ball– així com un concert (oh, no!) de Green Valley, Lágrimas de sangre, Dalton Bang, Roba Estesa i Melocoton Band. Esteu avisats!

Últimes notícies

    Publicitat