Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Hem perdut el barri Gòtic: salvem el Born

Escrit per
Òscar Broc
Publicitat

Fa set mesos que vaig abandonar el Gòtic per anar a viure al Raval. Els motius van ser purament amorosos, però tenia clar que no hauria trigat gaire a fugir d'aquell vesper. Era del tot impossible mantenir el seny en el parc d'atraccions histèric, brut i estressant en què s'havia convertit el barri. Ara, el turisme més barat i simiesc és l'amo i senyor; el contribuent que hi viu i dóna sentit al poc teixit social que li queda a la zona, una puta molèstia.

Cada cop que torno al Gòtic em trobo amb un Lloret 2.0 que transmuta el seu aspecte en funció de les legions de guiris que el fan inhabitable. Cada dia et trobes una botiga nova de 'souvenirs', un 'burger-kebab' per a Erasmus que no coneixies, garatges plens de patinets i bicis de lloguer. Les concessions a la pressió turística han fet miques les poques senyes d'identitat d'un barri que ja no reconec, tot i haver-lo abandonat fa només mig any.

Si acceptem que l'administració Colau ha donat per perdut el barri Gòtic, si tenim clar que no el podrem reconquistar mai, faríem bé d'impedir que es repeteixi la tragèdia al Born. El càncer del Gòtic, atiat no només pels pisos turístics i el turisme hoteler, sinó també pels allaus de guiris que vomiten els creuers, és una força expansiva que apunta directament al Born, un barri que ja dóna senyals preocupants de contagi.

Som a temps d'evitar que el Born es converteixi en un altre barri Gòtic? Crec que sí. De divendres a diumenge d'aquesta setmana, per exemple, se celebra a Pla de Palau la tercera edició de Born Street Food, un tast popular de la gastronomia del Born impulsat pel col·lectiu de cuiners, i botiguers del barri. Catorze xefs trauran al carrer plats deliciosos dels millors restaurants perquè la gent conegui la potent oferta de la zona i descobreixi un Born que no pot desaparèixer de cap de les maneres.

Born Street Food és una acció més important del que sembla. La bona taula com a arma reivindicativa. No se m'acut millor forma de celebrar la personalitat i el pes històric del barri que fer-ho a través dels seus restaurants de qualitat; temples que aposten per un turisme assenyat i que, sobretot, no volen que el seu hàbitat es converteixi en l'híbrid de Port Aventura, Magaluf i l'infern de South Park que és ara el barri Gòtic. Ex-barri Gòtic, millor dit. Afortunadament, el Born encara és nostre.

Últimes notícies

    Publicitat