Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Javier Gutiérrez i la comicitat dramàtica

Escrit per
Pere Vall
Publicitat

No posem límits als actors!

Una mica rabiós per no ser al País Basc en aquests moments, llegeixo les primeres impressions sobre la comèdia dramàtica 'El autor', la nova peli de Manuel Martín Cuenca, presentada al Festival de Sant Sebastià, i m'estranya que una pila de comentaristes, opinadors i periodistes, de diferents edats, s'hagin quedat parats davant de la capacitat per al drama del seu protagonista, Javier Gutiérrez. Sense anar gaire lluny, no havien vist 'La isla mínima'? Sovint etiquetem, per la cara, els actors i les actrius, i els creiem incapaços de fer canvis de registre o subvalorem les seves possibilitats per camaleonitzar-se en tipus de personatges inèdits en la seva carrera. I hi ha una frase, no per tòpica, menys real: darrere d'un gran còmic hi ha un gran dramàtic. Gutiérrez n'és l'últim exemple.

Chaplinejant en tots els gèneres

Si anem molt lluny, molt lluny, al cinema mut, quan tot estava per fer, quan tot estava per inventar, Charles Chaplin no es posava fronteres genèriques, i es movia còmodament en la corda fluixa de la riallada i el plor. I manegava elements per distreure el públic amb una bona història còmica, sense descartar de salpebrar-la amb notes angunioses o menys frívoles.

L'escola italiana

A Itàlia tenien clar que una estrella de la comèdia albergava un dramàtic de primer ordre: Marcello Mastroianni, Giulietta Masina, Vittorio Gassman, Vittorio De Sica, els primers quatre que em vénen al cap... Es van fer un fart de fer pallassades, van excel·lir en la comèdia social i també ens van posar el cor en un puny. Quina meravella, quin plaer posar-se els DVD de 'Una jornada particular', 'La strada', 'La familia' o 'El general de la Rovere'.

De Carrey a Segura

Jim Carrey, Santiago Segura (quina gran parella formava amb Javier Gutiérrez a 'El asombroso mundo de Borjarami y Pocholo'!), Adam Sandler són d'altres asos de l'humor que, com Gutiérrez no s'han posat límits, i han trepitjat terrenys pantanosos amb seguretat. Espero 'El autor' amb impaciència.

Últimes notícies

    Publicitat