Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La Carboneria guanya la batalla a l'especulació

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

És la casa més antiga de l'Eixample i un dels edificis més retratats de Barcelona pel grandiós grafit de la façana. Parlem de La Carboneria (també coneguda com la casa Tarragó), construït l'any 1864 de la mà d'Antoni Valls i Galí i actualment propietat de la societat 'Inmuebles y Servicios Barclays SA'. Així doncs, es tracta d'un edifici privat però que és part fonamental del teixit social del barri i de la ciutat: des de novembre de 2008 funciona com a centre on s'hi duen a terme activitats socials i culturals alternatives com tallers d'assaig, una biblioteca i fins i tot una zona d'Internet lliure, activitats recolzades per la majoria de veïns de Sant Antoni. I ara, La Carboneria ha guanyat una batalla molt important contra un futur que es va començar a enfosquir el mes de febrer de l'any passat quan els Mossos van desallotjar el centre, ocupat per 20 persones que el mantenien, amb un dispositiu policial mai vist: més de 150 agents, helicòpters i desenes de furgonetes.

Tot feia preveure que Barclays, propietari de l'edifici, tindria via lliure per enderrocar-lo, però fa pocs dies l'Ajuntament va acceptar modificar el Pla Estratègic de Protecció del Patrimoni Arquitectònic per tal de incloure-hi La Carboneria entre els edificis a protegir. Més concretament, La Carbonera formarà part d'un nivell de protecció C (Bé d'Interès Urbanístic), que tot i no especificar l'estricta preservació completa de l'edifici (es podran fer obres a l'interior) sí que obliga al propietari a mantenir i no modificar la volumetria original i el que és molt significant, obliga a protegir els elements exteriors de l'edifici, entre ells el grafit de la façana amb el majestuós globus aerostàtic.

S'ha de dir que l'anterior govern encapçalat per Trias va donar el primer pas per garantir la supervivència de l'edifici davant un possible enderroc i va suspendre la concessió d'obres a La Carboneria. Aquesta moratòria era vàlida fins el proper dia 12 de desembre, però l'actual govern ha actuat amb rapidesa per tal de protegir un dels edificis més especials (i mediàtics) del barri de Sant Antoni.

Últimes notícies

    Publicitat