Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La Flor de Maig, el referent

Escrit per
Escala B
Publicitat

Hi ha una cantonada rodona al carrer Doctor Trueta, prop de la Rambla, allà al Poblenou, que està més viva que la resta de cases. És la Flor de Maig i porta viva des de 1890. Aquest cap de setmana ho ha demostrat al celebrar els seus 125 anys: de dijous a dissabte la Flor i el carrer s'ha omplert d'activitats que han aplegat generacions diferents del barri. Per fer festa, i també per fer memòria.

Per fer memòria de com fa 125 anys, 16 boters de La Plata van ajuntar 25 pessetes per cap i van fundar una cooperativa de consum que als anys 30 seria la més gran de Catalunya, amb 140 treballadors i 1600 socis. Però la Flor de Maig anava més enllà d'una cooperativa de consum: s'hi oferien cursets, activitats, s'hi muntaven concursos i fins hi tot hi havia una escola. 

Fer memòria també de les èpoques obscures del franquisme, quan a l'any 1951 es va dissoldre la cooperativa i l'ateneu va passar a mans privades amigues del règim de manera il·lícita.

Però fer memòria també de la revifalla dels moviments veïnals a Barcelona, quan una recent nascuda Associació de Veïns del Poblenou va reivindicar l'espai pel barri. I va guanyar: l'any 1978 s'inaugura una nova Flor de Maig "quan no hi havia ni centres cívics", explica Josep Maria, un dels veïns que hi va participar. Aquella nova Flor de Maig va ser puntera a l'hora de qüestionar els processos urbanístics que s'estaven duent a terme al barri i oposar-se a l'especulació que poc a poc s'endinsava als carrers i les places.

Ara Poblenou pateix els resultats d'aquests processos dels quals la Flor de Maig ja alertava, i contra els quals es resistia rebel a la cantonada de Doctor Trueta. I entre solars i 22@, cafès hipsters i guiris, aquesta trinxera que és l'Ateneu de la Flor de Maig ha seguit lluitant: l'any 2012 hauria pogut tancar portes si no fos perquè el veïnat del barri la va ocupar per construir la Flor de Maig actual.

A Poblenou tot passa per la Flor. El jovent, els nens i la gent gran hi tenen el seu espai. La cultura la festa i el debat. La lluita i la construcció d'alternatives. I la Flor passa per tot el barri.  

Últimes notícies

    Publicitat