Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

L'IEC ratifica l'adéu a 136 accents diacrítics

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

(Notícia original del dia 30 de setembre de 2016 i actualitzada el 25 d'octubre de 2016)

-

Fa un parell de mesos us explicàvem que l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) havia proposat una sèrie de canvis importants en l'ortografia catalana i que s'havien de ratificar. Doncs ara sí, oblideu-vos del català tal com el coneixeu. Bé, potser aquesta afirmació és una mica dràstica, però cal tenir en compte els canvis en l'ortografia catalana que l'IEC definitivament ha aprovat. Aquí teniu alguns dels més significatius...

Accents diacrítics

Adéu a 136 accents diacrítics que acostumem a usar. Per exemple, mots com dóna o dona, molt i mòlt, neta i néta, bota i bóta, venen i vénen dexaran d'escriure's amb accent diacrític.

Dit d'una altra manera, aquí teniu els mots que sí seguiràn usant-lo. Apunteu-los bé: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us i vós/vos.

Ah, i adéu als accents diacrítics a compostos i derivats com rodamon, contrapel, adeu-siau o marededeu.

Guionet

Entre prefix i sintagma, usarem guionet. Per exemple, direm ex-gerent o ex-director, en comptes d'exdirector.

RR

Ja no direm otorinolaringòleg o eradicar, sinó erradicar i otorrinolaringòleg.

Nous usos

Ja podrem escriure blog, cànnabis, gòspel i off the record!

Verbs acabats en -esar i -enar

Anomèn, Esmèn, Remèn... hauran d'anar ara amb accent greu, és a dir, (é). Confés o Ingrés, amb accent agut (é) i verbs com Impòs o Dispòs, amb accent greu (ò).

-

Podeu consultar el comunicat de l'Institut d'Estudis Catalans per conèixer millor quins seran els canvis que es duran a terme.

Últimes notícies

    Publicitat