Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Panarres de les Corts: els castells, al barri

Escrit per
Escala B
Publicitat

L’Alba no ha fet mai castells. Ara, però, és a sobre d’un pilar de cinc aixecat per sota. Té set anys i n’és l’enxaneta. A sota, té els Panarres de les Corts.

Els Panarres de les Corts són una colla castellera particular. Principalment perquè tenen la seva activitat restringida a unes dates: les festes majors del barri. La raó de ser de la colla és actuar a la Festa Major, que és aquest cap de setmana, i per fer-ho assagen cinc cops durant el mes previ. És el segon any que la iniciativa pren forma, i en aquesta edició aconsegueix reunir entre 50 i 60 persones. Tothom diu que el barri els comença a conèixer i a identificar com a un projecte propi.

No ser una colla estable fa que els Panarres facin castells d’una manera particular. Miquel Hernández, un dels impulsors de la colla, explica que “l’objectiu no és fer els castells més alts” (tot i que arriben a fer castells de sis pisos), sinó fer que la gent del barri s’impliqui al projecte. Gent com l’Alba i tota la seva família, que tot i no haver fet castells abans, veuen en els Panarres l’oportunitat de provar-ho. O com l’Ona, de 19 anys, que sempre n’havia tingut ganes.

No tots són principiants, però. El nucli impulsor de Panarres de les Corts són gent de Castellers de Sants que viuen a les Corts. “Les Corts no té colla, i el 'gusanillo' sempre hi és”, explica el Miquel. La idea de la colla efímera ve d’un poble del Penedès, on els aficionats també es troben un cop a l’any per actuar. I la fórmula ha funcionat, una fórmula que barreja castellers i castelleres experimentats amb persones que hi van a aprendre. Tant l’Ona com el Pep, que és el segon any que hi va, coincideixen que dins de Panarres se senten útils perquè part de la gràcia és que la gent nova pren un paper actiu.

El Miquel Sais veu Panarres com un lloc de socialització al barri. És cap a l’Agrupament Escolta el Pi de les Corts, i va animar als nens com l’Alba a assajar amb els Panarres. Tant per a ell com per a tots els participants de la colla, els castells per Festa Major “dinamitzen les Corts i fa que la gent tingui vida al carrer”, i assegura que cal “recuperar l’esperit de comunitat que hem perdut a la ciutat”. En Miquel Hernández ho rebla explicant que els castells són una eina especial per a teixir barri: “fan que tothom estigui molt a prop de l’altre i aprengui a treballar conjuntament i a cooperar”.

Dissabte, la colla dels Panarres de les Corts actuarà a la plaça Can Rosés i aixecaran els castells que han estat preparant durant els cinc assajos del mes passat. Caldrà esperar a llavors per saber si veurem a plaça el pilar de cinc que coronava l’Alba. Però pels Panarres, la part important és haver-ho provat. I tornar a provar-ho l’any que ve.

Últimes notícies

    Publicitat