Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Per què ha tornat El Celler de Can Roca al número u mundial?

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Enguany, el Celler de Can Roca ha recuperat el lideratge com a millor restaurant del món a la guia World's 50 Best Restaurants. Només han estat un any a l'ombra del restaurant del xef danès René Redzepi. Al top ten s'hi manté el Mugaritz d'Aduriz i Albert Adrià triomfa per partida doble: ha estat assenyalant com a millor pastisser del món –un fet que no deixa de ser friqui, si tenim en compte que fa molt anys que va deixar de ser el pastisser d'elbulli, i se'l per seva capacitat multitasca i d'home orquestra– i també perquè Tickets puja al 42è lloc. Redzepi cau a la cinuqna posició. Per què han triomfat els germans Roca per damunt del molt fotogènic xef danès?

1. Per què els germans Roca desborden creativitat aplicada al producte de la terra. Poc abans de l'entrega dels guardons, van presentar La Masia, «una incubadora gastronòmica on poder crear» i Esperit Roca, una línia de vins i destil·lats fets a partir de productes catalans amb DO, com l'arròs de Pals o les mongetes de Santa Pau. El Celler de Can Roca és una rara avis en el món de l'altíssima restauració: bona relació qualitat-preu (menú degustació a 135 €), luxe racional, tracte proper en contacte amb els seus orígens de fonda familiar. Tot això combinat amb un perfeccionisme obsessiu.

2. Perquè no tenia lògica. Ja se sap que el talent pot florir en qualsevol lloc i que Redzpi és un cuiner extraordinari interpretant el producte del nord. Però no s'aguantava que la franja creativa de la cuina del fumat i el salaó, amb un substrat de repertori popular limitadíssim, s'imposés a la riquíssima evolució de la cuina catalana.

3. Perquè l'estratègia catalana al World's 50 Best comença a donar fruit. Roser Torras, cap de GSR, l'any passat va substituir Rafael Ansón com a presidenta de l'acadèmia 50's Best a Espanya i Portugal. Torras no vota però s'encarrega de seleccionar els experts de la Península Ibèrica que sí que ho fan. Ja va anunciar que el seu primer objectiu seria que els Roca tornessin al número u. I pel que sembla, ho ha aconseguit.

4. Perquè que World's 50 Best és l'únic contrapès de la Guia Michelin. I és una llista molt important. És un fet que els xefs, en darrera instància, només donen importància als guardons de la Michelin i a la World's 50 Best. ¿És casual que el número u d'un rànquing que vol ser rival de la potència francesa sigui un restaurant català? Encara que aquesta sigui una llista criticadíssima tant per xefs com per periodistes. Berasategui, al lloc 94 ara, ha dit que la llista «alimenta la mentida. Si el 2015 has de votar els millors restaurants del món i no et donen ni un euro de pressupost: creus que es pot anar a aquests 200 països i escollir set restaurants de cada?». És a dir, que corre la brama que molts membres del jurat voten sense haver menjat a tot els restaurants.

5. Perquè aquesta llista ha decidit que Europa segueix essent el centre de la gastronomia mundial. Els rumors apuntaven a què Europa deixaria de ser el seu focus d'atenció, que es desplaçaria cap a un altre continent. I potser això passarà l'any vinent, quan la cerimònia dels 50 millors es traslladarà a Nova York. Potser això facilitarà l'impuls de l'Eleven Madison Park a millor restaurant del món. I el més que probable fet que els restaurants peruans i mexicans hi escalin posicions.

Últimes notícies

    Publicitat