Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Poblenou s'esborra

Escrit per
Escala B
Publicitat

Literalment, dues hectàrees i mitja. Buides. Més de la meitat d’una illa del Poblenou. Literalment, a deu minuts de les Glòries, de Mediapro i del Museu del Disseny. I de la torre Agbar, la incorporació més nova a l’skyline de Barcelona. Al cor del 22@, el temps erosiona les parets de Can Ricart.

La xemeneia es veu des de lluny, sola i una mica esquerdada. La resta del recinte: vallat. Cal apropar-se per descobrir les antigues naus industrials abandonades, parcialment cobertes per graffitis. Dues hectàrees i mitja de parets mig enderrocades, sostres trencats i descampats descuidats.

Fa deu anys que Can Ricart es va buidar de vida. Antigament una fàbrica innovadora, Can Ricart havia llogat durant anys les seves naus a petites empreses i a espais de creació. Al 2005, tothom va anar fora. L’Ajuntament de Joan Clos va requalificar els terrenys d’industrials a edificables. La guerra havia començat.

Tothom va anar fora, tot i que no sense protestar ni fer soroll. De fet, Can Ricart va convertir-se en un símbol de la lluita pel patrimoni històric i el teixit associatiu del barri contra uns plans urbanístics que no els tenien en compte. El model del 22@ havia començat a empassar-se illes senceres i havia contagiat la pressa per enderrocar Can Ricart i poder-hi construir. Hi va haver soroll, però tothom va anar fora a base d'empentes. 

I ara no queda ningú. Can Ricart porta deu anys buit, excepte per Hangar.org, l’únic espai de creació que va aconseguir quedar-se. Una meitat, propietat de la immobiliària Alza Real Estate, buida. L’altra meitat, propietat de l’Ajuntament, buida. Les promeses han estat fetes, però de moment cap s’ha complert encara. Equipaments juvenils? Encara s'està restaurant la nau que els acollirà (i el projecte havia de finalitzar aquest juliol). 

I mentre Can Ricart queda buit, Poblenou s’esborra. Perquè hi ha les Glòries, el Museu del Disseny i la Torre Agbar, però les parets s’enderroquen,  les naus industrials s’esfondren, les persianes es baixen i Poblenou s’esborra. La memòria d’un barri sobreviu allò que sobreviuen els seus símbols. La xemeneia de Can Ricart s’esquerda. 

L'Ajuntament ha cedit l'ús de naus a la UB a canvi de que la universitat reformi els edificis

L'Ajuntament ha cedit l'ús de naus a la UB a canvi de que la universitat reformi els edificisMar Romero

Últimes notícies

    Publicitat