Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Recuperem el Borsí

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

L'edifici del Borsí va ser construït entre els anys 1881 i 1883. Situat al carrer d'Avinyó i obert a la plaça de la Verònica, és d'estil neoclàssic, amb dues façanes principals en honor al comerç i a la indústria, i va ser la seu del Casino Mercantil per després convertir-se en borsí (centre de contractació oficial de valors a les places on no hi ha borsa). No va ser fins l'any 1940 quan va esdevenir la seu de l'Escola de Belles Arts.

És un dels edificis més emblemàtics de Ciutat Vella i tot i que des de fora sembla petit, s'eixampla cap a l'interior i es converteix en un espai prou gran, que a partir dels anys 60 es va convertir en la casa de l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis de la Llotja. Un edifici de la categoria del Borsí demanava una rehabilitació acurada, però l'any 2009, després d'un esfondrament, es va decidir evacuar-lo i des d'aleshores està abandonat. Un espai magnífic que va ser, durant gairebé cinquanta anys, un dels centres neuràlgics de la cultura del barri i que ara està tancat i abandonat.

En els últims anys, el Borsí ha 'sofert' de tot: des d'una ocupació i posterior desallotjament l'any passat fins a l'intent de Mediapro de convertir-lo en un museu dedicat a Woody Allen, proposta que no va dur-se a terme principalment perquè és la Generalitat qui hauria de fer un concurs públic per decidir qui pot fer-ne ús. L'Ajuntament també tindria dret a tanteig sobre el Borsí, i precisament això és el que un grup de veïns i veïnes del Gòtic reclamen. La Plataforma Recuperem el Borsí vol que l'Ajuntament pressioni la Generalitat per fer-se càrrec de l'edifici i el converteixi en un espai per a tots els barcelonins i barcelonines. “Les possibilitats que ofereix l’edifici tant pel que fa a les seves dimensions com pel seu potencial simbòlic permeten la creació d’un centre públic d’interès cultural per la ciutat que doni resposta a les necessitats del barri”, expliquen al manifest els membres de la Plataforma. Reclamen un equipament dins un entorn cultural en què es fomenti l'educació artística. El manifest de la Plataforma també explica que el Borsí “forma part del patrimoni arquitectònic i simbòlic de la ciutat i del barri, que pateix una brutal pressió turística” i és per això que demanen que torni a ser un dels epicentres de la cultura i l'art a Ciutat Vella. Per fer-ho han posat en marxa un document que podeu signar si voleu donar  el projecte. El Borsí, per el barri!

Últimes notícies

    Publicitat