Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Sylvester: l'altra reina de la música disco

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

Potser si hem d'escollir quina ha estat la reina de la música disco de tots els temps direm Donna Summer. O Gloria Gaynor. Però Sylvester també ha de ser considerat una de les figures més influents del moviment disco americà. Caracteritzat per una veu aguda i moltes vegades en falset, Sylvester James va ser un artista 'drag queen' que no va dubtar a reconèixer públicament la seva homosexualitat, convertint-se en referent d'un estil, la música disco, directament lligat al moviment LGBT.

La seva àvia, la cantant de jazz Julia Morgan, ja va marcar el camí a seguir a Sylvester des de ben jove. Va néixer a Los Angeles, però va créixer com a persona i músic a San Francisco. Va ser allà on es va reunir amb el famós grup de 'drag queens' The Cockettes, liderat per Hibiscus.

L'any 1973, ja amb grup propi, Sylvester & The Hot Band va editar dos àlbums, tot i que la fama no li arribaria fins al contracte que va signar amb el prestigiós segell Fantasy Records. Aprofitar els coneixements d'un dels productors més rellevants de la Motown, Harvey Fugua, va ser determinant: Fugua acabaria treballant amb artistes com The Moonglows, Etta James i Marvin Gaye, i finalment va produir fins a cinc àlbums de Sylvester.

Pocs anys després, Sylvester va conèixer Patrick Cowley, el mestre dels sintetitzadors, que seria el teclista de dues cançons imprescindibles de la música disco i en conseqüència, de la música de ball a tot el món: 'You make me feel (mighty real)' i 'Dance (disco heat)'. Ambdues es van convertir ràpidament en autèntics 'hits' dels clubs i de les llistes d'èxits, aguantant fins a sis setmanes al número u d'Estats Units l'any 1978. Dues cançons espectaculars que van esdevenir himnes generacionals i del moviment trans i gai als Estats Units.

Sylvester - You make me feel (mighty real)

Sylvester - Dance (disco heat)

Després de l'èxit de l'àlbum 'Step II' (que incloïa 'You make me feel' i 'Dance') no va parar de col·laborar amb artistes com Patti LaBelle i Sarah Dash, per a pel·lícules com 'La rosa' o el llançament de l'himne del Hi-NRG 'Do you wanna funk'. Sylvester ja era una estrella. Una estrella incompresa, però, ja que no van ser poques les pressions per part del seu cercle més proper per masculinitzar-se. Però Sylvester tenia prou personalitat i carisma per seguir el seu camí i és per això que als anys 80 va fer més patent el seu vessant més 'drag queen' i va fer realitat un dels seus somnis: fer els cors a Aretha Franklin a l'àlbum 'Who's zoomin' who'.

Sylvester encara va tenir temps de compondre un altre 'hit' que va arribar al número u de vendes: 'Someone like you', single que formava part del disc que va editar amb Warner. Per aquell temps, l'altra reina de la música disco ja tenia sida, malaltia que se'l va endur el 16 de desembre del 1988, amb només 41 anys. Ens quedàvem sense una estrella 'mighty real' disco queen que mai s'ha apagat.

You make me feel!

Últimes notícies

    Publicitat