Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Transformadors, a l'expectativa

Escrit per
Escala B
Publicitat

A les parets de les habitacions buides de Transformadors hi ressonen els ecos del primer concert okupa de l’estat espanyol. Era l’any 1984. L’autogestió creixia i feia d’aquest edifici del Fort Pienc un dels seus referents.

Han passat més de vint anys, però d’aquests vint anys, set han passat amb les portes de Transformadors tancades. L’any 2008 es va buidar l’edifici per fer-hi reformes, i des de llavors ningú ha tornat a posar-hi peu.

Fins aquesta setmana. Dijous passat, un grup de joves va okupar l’edifici per obrir el CSOA Transformadors. La intenció: obrir un casal autogestionat de cara al barri del Fort Pienc. La història de l’edifici es connecta amb l’any 1984.

Aquest cop, però, hi ha una diferència, i és que Transformadors portava més d’un any sent la punta de llança de la plataforma veïnal Exigim Espais, i més de dos sent una reivindicació viva de les entitats del barri.

Sent l’Eixample un dels barris amb més població jove de Barcelona i amb menys equipaments, Transformadors havia de ser un espai juvenil al qual l’Ajuntament havia de destinar-li quasi 14 milions d’euros. El pla va canviar amb l’arribada de CiU, que va decidir tirar l’històric edifici a terra per fer-hi equipaments intergeneracionals. L’enderrocament, que va aixecar pols al barri, finalment no es va dur a terme i CiU ha deixat el districte amb Transformadors encara en peu.

El referent segueix viu. Exigim Espais volia aprofitar aquesta legislatura per dur a terme el projecte pel qual portaven treballant dos anys: un espai pels joves del barri gestionat per les entitats juvenils. El Casal Xiroc, per exemple, una entitat històrica amb més de 40 anys a l’esquena. Revitalitzar Transformadors i obrir-lo al barri era un objectiu que no semblava massa lluny.

El seu objectiu però ha xocat de ple amb el col·lectiu de tradició anarquista que ha okupat l’edifici aquesta setmana. El grup ha emès un comunicat explicant la intenció de fer feina al barri i dinamitzar un espai que fins ara havia estat mort. Tot i així, no tenien coneixement de la campanya que s’havia estat gestant des de feia mesos, i han renunciat a participar-hi. De fet, pràcticament cap dels joves que han entrat a Transformadors és de Fort Pienc.

A hores d’ara, les posicions estan encallades. El col·lectiu okupa no vol renunciar a l’espai alliberat. Exigim Espais es veu més legitimat per dos anys de feina a l’esquena demanant l’edifici pel barri.

Mentrestant, Transformadors s’ho mira amb calma. Ha estat en peu durant anys. Ha viscut les espurnes del moviment llibertari barceloní. Ha estat seu del Consell de Juventut de Barcelona. Ha estat estimat per col·lectius del barri que hi han vist una terra promesa. Segueix en peu, tot i les amenaces d'enderrocament patides. A l’expectativa. 

Últimes notícies

    Publicitat