Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Un 'Assaig general' contra el malbaratament alimentari

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Som conscients que una quarta part de les emissions de CO2 tenen a veure amb la manera d'elaborar els aliments, o que llancem un terç del menjar que es produeix, amb el qual es podria alimentar part de la població que passa gana? El malbaratament alimentari es pot combatre amb un polset de disseny.

L'11 de juny, als jardins d'Elisava (entre els carrers Badajoz i Àvila), tindrà lloc un dinar multitudinari per a 900 comensals on es reivindicarà el reaprofitament de menjar, els cultius de proximitat i la sostenibilitat alimentària. La proposta s'inscriu en el FADfest, porta per nom 'Assaig general' i està coproduïda per la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, la Fundació Alícia i Mercats de Barcelona, entre d'altres entitats veïnals i cooperatives de la zona de la plaça de les Glòries.

"Creiem que el segle XXI té reptes socials i mediambientals i que el disseny s'ha d'implicar buscant noves eines que permetin superar els reptes", explica Daniel Cid, docent i un dels impulsors de la proposta. "Hem de buscar noves estratègies per alimentar-nos sense carregar-nos el planeta, i és important passar al carrer aquestes preocupacions: per un dia, no llançar menjar, utilitzar productes de proximitat, fer malbaratament zero i estalviar aigua".

Com ho faran per generar els mínims residus orgànics? La vaixella i els coberts vindran cedits dels Encants; l'aigua serà de l'aixeta, i arribarà a la gran taula de l''Assaig general' amb les bici-cuba, i els ingredients per realitzar els dos menús del dia provindran de diferents punts de la geografia local (enciams del Poblenou, la cervesa de Ronda de Sant Antoni, el pa de diferents barris...) i seran traslladats fins al lloc de l'àpat amb vehicles elèctrics.

I què es menjarà a la 'grande bouffe' de la sostenibilitat? D'una banda, es podrà menjar l'enciamada d'enciams hidropònics (cultivats sense fer servir cap tipus de sòl), i altres plats que es faran a partir de recuperar pa i verdures del dia anterior. "El menjar que es llençaria el divendres l'espigolarem i reaprofitarem", apunta Cid. Els menús els elaboraran in situ els cuiners Ada Parellada i Sergi de Meià amb l'ajuda de deu xefs i voluntaris amateurs. 

Per participar-hi, caldrà tuitejar una llista de la compra, fotografia del menú setmanal, la nevera oberta o la fracció orgànica, o bé una recepta de malbaratament (amb l'etiqueta #assaiggeneral). Serà un experiment inspirat en els dinars multitudinaris del britànic Tristram Stuart o les experiències culinàries d'Antoni Miralda, i com en tot test científic hi haurà experts recollint i estudiant les dades. "Posarem a prova si l'obra funciona o no, per això es diu 'Assaig general'". Aneu fent gana, que ells ja paren la taula...

Més informació al mail fadfest@fad.cat.

Últimes notícies

    Publicitat