Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Una solució per a les terrasses de la Boqueria

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

El conflicte pel tancament de les terrasses dels bars dels porxos de la Boqueria tindrà aviat una sortida. La setmana passada, la Guàrdia Urbana va retirar les taules de la majoria dels bars que envolten el mercat principal de Barcelona per no disposar de llicència de terrassa. Segons explica Manel Ruiz, president de l'Associació de Comerciants dels Porxos de la Boqueria, hi ha afectats un 17 locals i podrien perdre la feina una cinquantena de treballadors. A dia d'avui, segons l'Ajuntament, la situació és aquesta: "De 23 locals, només tres tenen la llicència en regla per tenir terrassa. Onze no tenen llicència de terrassa. I n'hi ha cinc que directament no tenen llicència per exercir l'activitat de bar. I els que queden estan tancats".

Els propietaris dels bars i l'Ajuntament han acordat una solució provisional: "Estem estudiant quins dels onze locals sense llicència es poden adequar a la normativa per donar-los una llicència provisional", expliquen fonts municipals. I s'adequaran els rasers dels locals sense llicència als que sí que en tenen: bars que fins ara tenien vuit taules en passaran a tenir-ne potser quatre, per exemple. Això serà així fins que es resolgui el pla d'ordenació singular de les terrasses de la Boqueria. Serà un procés lent, i on hi participaran paradistes, Ajuntament i veïns.

La confiscació del mobiliari per part de la Guàrdia Urbana, segons l'Ajuntament, va ser per causes inapel·lables de seguretat: amb totes les terrasses parades, els bombers no podien garantir un pla d'autoprotecció que garantís "una evacuació segura del mercat".

La situació de la Boqueria és molt complexa: la majoria del col·lectiu de propietaris de bars fa cinc anys que mantenen les terrasses sense llicència: amb Mercè Homs (CiU) de regidora de Ciutat Vella, els empresaris van pactar rehabilitar façanes i locals d'un entorn degradat a canvi de tenir dret a terrassa. Aquest va ser un pacte verbal, quelcom que des del nou govern municipal rebutgen de ple que sigui vàlid: "Un ajuntament no pot regular a través de pactes verbals, s'ha de legislar amb normativa. No es pot fer un seguiment de l'estat de la qüestió amb un pacte verbal", matisa la regidora de ciutat vella, Gala Pin.

Per als propietaris dels locals –la majoria minúsculs, amb prou feines una barra–, les terrasses són vitals per a la supervivència del negoci. I per al Gremi de Restauració, les terrasses juguen un paper important per evitar els comportaments indecorosos als porxos (recordeu l'enrenou amb les fotografies de fel·lacions a la Boqueria).

Últimes notícies

    Publicitat