Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Vol-Ras plega veles, 35 anys després

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Joan Faneca i Joan Sagalés han decidit posar el punt final a Vol-Ras, històrica companyia de teatre gestual i d'humor. La raó? "La Generalitat de Catalunya no ens ha renovat l’ajut establert per conveni trianual que ha tingut en els darrers anys", segons expliquen en un comunicat emès aquest matí.  La manca d'ajuts institucionals, afegit a la manca de contractaccions de funcions en gira, ha provocat, doncs, que Faneca i Sagalés vegin impossible tirar endavant la companyia.

Vol-Ras assegura que es produeix la contradicció que "una de les companyies catalanes amb més representacions fora de Catalunya desapareixerà pel fet que la Generalitat de Catalunya no li ha renovat" el conveni.

A més, per culpa de la crisi, que escanya les finances municipals, els ajuntaments catalans han reduït dràsticament els espectacles que exhibeixen als teatres municipals. En l'inici de la crisi econòmica, del 2008 al 2009, per exemple, les contractacions van baixar un 30%. I ara es calcula que, fora de Barcelona, es fan 1 de cada 3 funcions de les que es feien fa sis anys. Alhora, el programa de la Generalitat, Cultura en Gira, a través del qual el govern subvenciona espectacles perquè es facin arreu del territori, s'ha demostrat insuficient.

No hem d'oblidar que si abans de la crisi, els Ajuntaments pagaven el caixet dels artistes, avui dia, la majoria només poden garantir un percentatge de la taquilla, que sol anar del 50 al 70 % dels ingressos, un cop descomptat el 21 % d'IVA i el 10 % de drets d'autor. En molts casos, el resultat és miserable.

Vol-Ras s'acomiadarà dels espectadors amb el seu últim xou, 'Da Capo', el mes de desembre que ve al Teatre Poliorama de Barcelona. L'espectacles ha passat durant el 2014 per diverses ciutats, com Toledo, València, Saragossa, Estagel (França), Màlaga, Ceuta, Reus, etc.

Al llarg de la seva trajectòria Vol-Ras ha estrenat 19 espectacles i més d’un milió d’espectadors han assistit a les més de 3.400 funcions s’han representat en diferents països.

Últimes notícies

    Publicitat