Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right La botiga de l'Anson

La botiga de l'Anson

Botigues
La botiga de l'Anson
1/2
© Maria Dias
La botia de l'Anson
2/2
© Maria Dias

Time Out diu

Quan el comissari Frederic Montornés muntava Espècies d’espais al MACBA va contactar amb Martí Anson: volia que l’artista de Mataró fes un projecte extern per a la mostra sobre la idea perequiana de tots els espais que habitem, del més íntim a l’universal. Anson va tenir clar el microcosmos de seguida, diu. “Tenia un projecte guardat, la botiga que va obrir el meu pare, del 1969 al 72”.
Viatgem als 60. Joaquim Anson col·labora amb l’arquitecte Jordi Capell fent el disseny de mobiliari per als seus habitatges, en un moment de cooperativisme intens a Mataró. Amb el boca-orella arriben els primers encàrrecs per a Anson i després la botiga Cau Bau, un showroom on els mobles s’exhibeixen al costat de les peces de Ricard, Marquina i Milà. Però Anson tanca la botiga, i la carpeta de projectes. De retorn al present, el fill reobre l’arxiu i es dedica a seguir la pista dels dissenys del seu pare per cases de Mataró, Barcelona i Tarragona durant prop de dos anys. També rastreja àlbums familiars per completar l’inventari i captar l’essència de les peces, que sovint es feien a mida. Fins que es decideix a manufacturar reproduccions dels originals. La butaca Brullet, el sofà Saurí o la taula Lecina es fan com als 60, a base d’encaixos, sense cargols, amb pi de Flandes. Però l’artista ha anat més enllà i ha apostat per la industrialització i el concepte del fes-t’ho tu mateix: el plòter d’ocumé i fòrmica acaba sent un moble i la resta de plafó es pot reaprofitar com a quadre.
L’artista està satisfet de jugar a fer de botiguer, i com son pare, s’ha acompanyat de creadors del moment per fer realitat un showroom efímer que existeix dins del local d’una antiga ferreteria Balius del Poblenou. Els llums dels MAIO, les teles d’artista dels Degénero Ediciones més els dissenys de FerranElotro, les fotos de Pere Grimau i les litografies del coŀlectiu El dit a l’ull. Anson fill signa els plats de ceràmica amb frases de Prouvé i altres personatges, com Joaquim Anson, que sovint repetia que “si els vols més barats [els mobles], envernissa’ls tu mateix”.  

Detalls

Adreça Pallars, 175
Poblenou
Barcelona

Transport Llacuna (L4)
Horaris Dl., dc. i dv., de 17 a 20 h
També t'agradarà