Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Nadal trencat / Navidad rota
Foto: Shutterstock

5 motius per visitar la deixalleria després de festes

Que la deixalleria esdevingui la vostra segona casa durant les festes de Nadal i, sobretot, quan acabin: quan arribi l'hora de desfer-se de tot allò que s'ha espatllat, o que ja no necessiteu, i que pugui ser reciclat

Time Out en col·laboració amb Generalitat de Catalunya
Publicitat

Acaben les festes i a les llars s'amunteguen un grapat d'objectes i residus que recorden que Nadal ha donat molt de si. Qui més qui menys ha renovat armaris, joguines i cuines gràcies als regals que han portat els Reis i el Pare Noel i es troba, quan arriba el gener, amb un munt d'electrodomèstics, objectes vells, jocs i roba que ja no necessita, a més de les clàssiques llums de Nadal espatllades, piles, decoració nadalenca que ja no es reaprofitarà i molt més. Malgrat que és habitual que molta gent acabi deixant al carrer totes aquestes restes d'un Nadal que ha deixat enrere, i que sovint, arribat el gener, les trobem al costat del contenidor gris a la manera d'un inquietant escenari postapocalíptic, la majoria d'aquests objectes que ens recorden que la festa s'ha acabat tenen un lloc a les deixalleries.

Barcelona compta amb una extensa xarxa metropolitana de deixalleries, que podeu consultar al web de l'Agència de Residus de Catalunya, que reben i emmagatzemen de manera selectiva tota mena de residus i productes perquè puguin tornar a ser utilitzats, sigui a través de reparacions o mitjançant un procés de reciclatge que permeti recuperar i reutilitzar els materials que els componen. Hi ha tres tipus de deixalleries a la ciutat: fixes, mòbils (vehicles de recollida itinerant segons un calendari) i mini deixalleries (els anomenats punts verds de barri), per tal que tota la ciutadania tingui a l'abast un punt on poder reciclar amb facilitat tot el que no té cabuda als diferents contenidors. Si visiteu la deixalleria després de les festes, heu de tenir en compte tots aquests aspectes.

1. Com un llum

Llums de Nadal que no funcionen, fluorescents, làmpades de vapor de mercuri i bombetes s'han de portar a la deixalleria, així com les piles i bateries usades, malgrat que també hi ha punts específics de recollida de piles a diferents punts de la ciutat. Heu canviat la bateria del cotxe durant les festes? També l'heu de portar a la deixalleria, igual que els pneumàtics petits i els olis de motor.

2. Canvi d'armari

Si els Reis us han portat un arsenal de roba i de cosmètics per començar l'any amb un aspecte renovat, heu de saber que a les deixalleries hi ha un contenidor específic per a dipositar roba i sabates, així com cosmètics. De fet, l'inici d'any és un bon moment per fer un canvi total d'armari, desfer-nos del que no necessitem i començar 2022 deixant enrere el nostre antic aspecte amb l'ajuda d'una deixalleria.

Publicitat

3. Obsolescència programada

Torradores, altaveus, panificadores, iogurteres, mòbils, tauletes, equips de música que ja no feu servir, espremedores, raclettes que han deixat de funcionar, estufes de bany, ordinadors, rellotges digitals... Són molts els petits i mitjans electrodomèstics que han estat rellevats aquestes festes i el seu lloc, sempre que no se'ls hi pugui donar un segon ús, és la deixalleria. Si heu de llençar una impressora, també podeu portar a la deixalleria els cartutxos de tinta i els tòners.

4. Xapa i pintura

Teniu pensat aprofitar Nadal per fer obres a casa? Si el vostre pla és pintar alguna habitació, instal·lar endolls, restaurar armaris o qualsevol altra ambiciosa obra de bricolatge casolà, heu de tenir en compte que pintures, vernissos i cables elèctrics de tota mena també s'han de portar a la deixalleria, així com aerosols i esprais.

Publicitat

5. Les excepcions

Però atenció, perquè malgrat que gairebé tot es pot portar a la deixalleria o es pot reciclar als diferents contenidors, sempre hi ha excepcions. Vigileu amb determinats residus industrials que poden ser tòxics i perillosos, i atenció també amb els medicaments i residus sanitaris: tenen contenidors específics habilitats a moltes farmàcies (el que sí que podeu portar a les deixalleries són les radiografies). Tampoc no tenen cabuda les restes de fusta, la runa, els mobles i trastos i els residus orgànics, llevat de les càpsules de cafè, siguin de plàstic o alumini, que sí que s'hi poden portar.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat