Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
'La Ciénaga', de Lucrecia Martel
'La Ciénaga', de Lucrecia Martel

El millor de L'Alternativa 2015

Aquestes són les nostres sessions favorites del festival de cine més punk de Barcelona!

Escrit per
Josep Lambies
Publicitat

Aquestes no són les pel·lícules que es veuen a Sant Sebastià. Aquí no hi ha catifes vermelles, ni glamur. Però sí molt de talent, instint voraç i ganes boges de treballar. L'Alternativa és un festival 'indie' de debò, on el risc és un valor a l'alça i hi ha teca de tots els gustos. Per això ens n'hi anem cada any ,com un ramat de cabres entusiastes fotent-se cops de banyes muntanya amunt. Del 16 al 22 de novembre, entre el CCCB i la Filmoteca, aquesta casa santa del cinèfil barceloní acull la seva 22a edició. Us triem el bo i millor del programa, que ve carregadet.

Cua de peix
 • Què fer
Fa quinze anys, Joaquim Pinto i Nuno Leonel van fer diversos viatges a un petit port de les Azores, on van fer amistat amb Pedro, un pescador que va començar a treure'ls a la mar. Des de llavors, però, la sobrepesca de la indústria internacional li ha portat grans problemes i perills, a banda és dels riscos inherents de treballar al mar. A Rabo de Peixe, els directors retornen a l'illa per seguir Pedro i els seus companys i fer una crònica de la seva determinació per continuar sent lliures.
La Academia de las Musas
 • Què fer
En acabar les seves classes, un professor és qüestionat per la seva dona, qui recela del projecte acadèmic que està tramant. La intenció del professor és crear una 'acadèmia de les muses' que, inspirada en referents clàssics, hauria de servir per regenerar el món a través del compromís amb la poesia. El controvertit propòsit desencadena una ronda d'escenes al voltant de la paraula i el desig. L'última pel·lícula de Jose Luis Guerin es veurà en la sessió de cloenda.
Publicitat
Stand by for tape back-up
 • Què fer
Després de la mort del seu avi, el poeta Ross Sutherland va trobar una cinta antiga al seu loft. A la cinta hi havia tot el que havien mirat junts: una pel·lícula i mitja, un concurs, un videoclip, anuncis i dues comèdies. La cinta és un àlbum de retalls i, quan es revesteix de reflexions en veu alta, els fragments esdevenen una història personal que tracta les grans preguntes de la vida i en una meditació sobre la influència i l'herència dels mitjans.
La ciénaga
 • Què fer
'La ciénaga' fa un ús evocatiu de l'espai, el llenguatge i el so per retratar una família argentina de parents llunyans atrapats entre l'estancament i la supervivència. El gran debut de Lucrecia Martel (el primer film de la seva trilogia de Salta) ofereix una visió visceral de la classe, la família, la sexualitat i la societat entreteixint una narració complexa sobre les relacions humanes. En aquesta sessió també veurem el curtmetratge 'Muta'.
Publicitat
Tejido conectivo
 • Què fer
Obra del Crater-Lab Film Collectiva que es projecta com a sessió especial d'inauguració de l'Alternativa 2015. És una projecció expandida de pel·lícules amateurs i casolanes en super-8 i 16 mm interpretada per nou projeccionistes i dos músics en un exercici d’improvisació col·lectiva amb dispositius analògics, inspirat en els mecanismes que fa servir la memòria per manifestar-se. El resultat és un reciclatge creatiu de records de desconeguts en què els projectors, com màquines de cosir, teixeixen fortuïtament coincidències espacials, temporals i culturals en una experiència única.
La muerte en La Alcarria
 • Què fer
Els dos germans Cubero, anomalies mudades de la música tradicional, protagonitzen un film en blanc i negre que és pur cinema d’autor. Perduts a La Alcarria, sense dir ni una paraula, els Cubero canten i topen amb espectres, oliveres, pobles fantasma i carreteres desertes. Com un 'París, Texas' en mut i castellà. Es va poder veure al Beefeater In-Edit, ara fa un parell de setmanes. Si us la vau perdre, teniu una nova ocasió.
Publicitat
El cel tremola i la terra té por i els dos ulls no són germans
 • Què fer
Rodat en 16 mm cinemascope en la bellesa impactant del paisatge marroquí, aquest film sorprenent es mou entre el documental, la ficció i la faula a mida que les narratives i les ubicacions topen: un conte de Paul Bowles,les gravacions del rodatge d'una pel·lícula 'Las mimosas', que Oliver Laxe fa al Marroc, i molts altres afers cinematogràfics. A mesura que deriva cap a una perillosa aventura al·lucinatòria de crueltat, bogeria i maldat, es converteix en una excavació dels diversos estrats de la il·lusió del cinema en si. Bestial!
Curts 3
 • Què fer
L'Alternativa sap que la mida no importa. Com cada any, el programa es completa amb tres sessions de curts, còctels d'animació, experimentació tècnica i ciència-ficció d'espardenya i parrac, insòlites i molt recomanables. Us recomanem particularment la tercera, on veureu 'Las luces' de Manuel Abramovich i Juan Renau, 'Dark mixer' de Hiratoshi Iwasaki i 'L'art de volar', de Jan van Ijken, entre d'altres perles.
Publicitat
La pesadilla de Darwin
 • Què fer
Aquest és un film punyent, indispensable, emmarcat per l'arribada i l'enlairament d'un avió enorme de càrrega fabricat a l'URSS en una pista d'aterratge als afores de Mwanza, a Tanzània. La vuerem dins de l'homenatge a l'austríac Hubert Sauper, director, guionista i pilot d'avió, que aquest any és el convidat especial de L'Alternativa. El divendres 20, de 16 a 19 h, oferirà una classe magistral al CCCB. El cost de l'entrada és de 20 euros.
Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat