Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Absenta del Raval
©Maria DiasAbsenta del Raval

Absenta, la fada verda

Els mil colors del verd al nou bar Absenta

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Tot sovint, afortunades circumstàncies desmenteixen la frase de "segones parts mai no han estat bones". Sol existir un cordó umbilical entre l'antecessor i la criatura nova, però sobretot allò que fa que funcioni és que tingui una personalitat ben diferenciada del germà gran.

Aquest és el cas del novíssim bar Absenta del Raval -obert no fa ni tres setmanes- , el germà petit de l'Absenta de la Barceloneta. Marcelo Muñiz, propietari dels dos, destaca que, "per la marcada personalitat de bar més antic de la Barceloneta, el repte era fer una història completament diferent". A primer cop d'ull ho ha aconseguit i amb nota.  

Un enclavament tel·lúric
L'Absenta del Raval ocupa el deliciós espai d'una cantonada de la plaça del Pes de la Palla. Té potencial tel·lúric per partida doble: és un bar que fa xamfrà en una porta d'entrada al Raval. Abans hi havia el magatzem dels sanitaris Magrinyà, o sigui que no és mal negoci perdre un dipòsit de piques i bidets i guanyar un bon bar.
Davant l'apreciació que el de la Barceloneta és un enclavament nocturn canalla i cabareter, i el del Raval té un sentiment molt més de taverna i vermut -completament recobert de fusta, bótes de vi a dojo decoratives-, Muñiz contesta que "els bars tenen vida pròpia, la seva pròpia personalitat i els seus designis, i no es fan en un dia". El local "bàsicament és una cocteleria", diu. De moment només obre a partir de les sis de la tarda, però per obra i gràcia de la seva fenomenal terrassa també obrirà de dia.

Com el seu germà gran, l'Absenta "aspira a ser més que un simple bar de copes o de tapes, orientat a gent que vulgui gaudir d'un xic d'art i d'història", i el planteja com un homenatge a la Barcelona llibertària dels 70. El soterrani, explica Muñiz, és un antic refugi antiaeri de la Guerra Civil "que van tapiar però els veïns del barri van recuperar de manera clandestina, com a dipòsit de productes de primera necessitat". De moment es dedica a concerts de jazz i blues els diumenges de 20 a 22.30 h, però quan tingui tots els permisos tramitats assegura que tiraran endavant una programació musical regular.

El ritual a la checa
Toca parlar de la beguda, esclar. Tot just acaba d'obrir, però ja vénen aquí clients delerosos de practicar el ritual de la cullera, el terròs de sucre i la fada verda. Muñiz puntualitza que serveixen l'absenta de la manera francesa: "Es tira l'absenta per damunt del sucre i després cau a l'interior de la copa. Després es flameja". Amb això s'aconsegueixen dues coses: d'una banda, evaporar part de l'alcohol -l'absenta por arribar a tenir fins a 80 º, el doble que una beguda espirituosa d'alta graduació-, i d'una altra, "obtenir un efecte molt maco".

Òbviament, disposen d'una bona selecció d'aquesta beguda, "amb una tradició de fabricació catalana de gran qualitat". Pel propietari del bar, aferrissat defensor de l'absenta com a catalitzador d'una època decisiva de canvis culturals i socials, "les culleretes d'absenta són verdaderes obres d'art", que ells tenen exposades. Per servir-la, en posen de menor qualitat: "Influïts per l'esperit de la beguda, els clients se les emporten de record. I els pregunto: per què? M'han dit que perquè els feia iŀlusió fer-la servir com a punt de llibre. I aleshores els la regalo".

Una advertència de Muñiz: no tireu glaçons a la copa o perdrà "el seu lleu principi psicoactiu, l'única beguda legal a Europa que en té". En breu disposarà d'una font d'absenta, en realitat un dipòsit d'aigua glaçada amb categoria d'antiguitat, perquè decidiu amb quina força us colpejarà la psique la fada verda.

Informació pràctica

Absenta del Raval
  • 4 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Cocteleries
  • Ciutat Vella

Aquest és el gemà petit de l'Absenta de la Barceloneta. No té un aspecte ni tan cabareter ni tan decadent com l'altre: més aviat és una cocteleria folrada de fusta, amb una estètica reminiscent de la barcelona llibertària, i un soterrani on fan jazz i blues en viu. I també tenen tota mena d'absentes, que serveixen a la manera checa, amb el terronet de sucre i el flamejat. Bona terrassa a la Plaça del Pes de la Palla.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat