Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La ruta de l'absenta

Un recorregut pels locals de Barcelona especialitzats en aquesta beguda alcohòlica amb principi psicoactiu

Publicitat

Diuen que va ser sota l'influx de l'absenta que Van Gogh es va tallar l'orella per regalar-l'hi a una prostituta. Aquesta anècdota potser és la més coneguda en la història del consum de la fada verda, però tampoc es queda enrere la cita d'Oscar Wilde: "Després del primer got, un veu les coses com li agradaria que fossin. Després del segon, un veu coses que no existeixen. Finalment, un acaba veient les coses tal com són, i això és el més horrible que pot passar". Mite o realitat? Beguda legal o il·legal? I el que més us interessa: flipa o no? Barcelona, plaça amb molt pedigrí en aquest tema, també en la producció, té una petita llista de bars d'Absenta. I el més important, cada cert temps n'obren de nous.

I sí, l'absenta flipa. La tuiona, un oli essencial, és l'ingredient primordial del donzell, l'herba base de l'absenta. I està documentat que causa atacs epilèptics. Quan es combina amb l'alcohol, allibera els ingredients d'una manera diferent. Cada beguda té el seu enlairament, i el de l'absenta és com el del whisky o el vodka, però amb més potència. Però no veureu follets: el seu principi psicoactiu ara és molt reduït.

5 locals on fer el ritual

Bar Marsella
 • Bars i pubs
 • Ciutat Vella
Diuen que abans prendre absenta era com fumar-se un bon porret: si era bona no trigava gaire a fer efecte. Com la que fa anys diu que es podia consumir al Bar Marsella, conegut popularment per ser el més antic de Barcelona en actiu. Fundat l’any 1820, aquest local arrossega la fama de ser un cau d’absenta. Però qui acudeixi aquí amb ànim de rememorar les gestes de Baudelaire o Hemingway es trobarà amb una caterva d’estudiants Erasmus propulsats per la sangria, i algun mitòman que, amb la guia de torn al costat, exerceix el ritual totalment mancat de glamur. Això sí, en una nit poc concorreguda, en aquesta taverna nostàlgica podrem juga a ser Johnny Depp a 'From Hell'.
Absenta
 • Bars i pubs
 • La Barceloneta

Un local petit i força tranquil (tot i que els dissabtes està ple a vessar), amb taules rodones i cadires reciclades i dos sofàs amb revistes per fullejar. Si et van les emocions fortes, no dubtis a demanar l'absenta de cànnabis: dos morats al preu d'un. Disposa d'unes quatre o cinc varietats del licor i una prestatgeria amb marxandatge l’acrediten com a punt verd, a més d’una decoració de quadres amb expressions de personatges que hom diria deformades per l’ús i abús d’aquest licor.

Publicitat
Bar Pastís
 • Música
 • Ciutat Vella

Aquí s'hi beu absenta, tot i que el seu propietari, José Ángel de la Villa, explica “que la gent en continua demanant, però que ho fan equivocats, pobrets”. Pobrets? “Es deixen portar per la publicitat: beguda al·lucinògena, molt forta... Per una copa d’absenta ningú acaba a quatre potes”. Els estetes compulsius aquí poden seguir el ritual de Verlaine: un got amb una ratlla per saber fins on es posa el licor, una cullereta foradada al cim del got amb un terròs de sucre, i aboquem aigua a la cullereta. Tot seguit es barreja el sucre amb el líquid verd i ja hi som. De la Villa rebutja cremar l’absenta amb alcohol. “Això és cosa dels gilipolles anglesos, que en saben tant de l’absenta com de fer paella”.

Bar Absenta
 • Música
 • El Raval

Si ets dels que es queden amb la cervesa, aquest lloc segur que t'interessarà. La serveixen a poc més d'un 1 euro, i és per això que acostuma a estar bastant ple. Fent honor al nom del bar, serveixen aquest destilat d'alta volada i també tenen fama els mojitos que preparen. Aquest bar, ravaler a més no poder i amb un públic molt jove –és punt de trobada dels estudiants de la Massana– és també la segona vida d'un bar centenari on també es pot prendre una copa d'absenta i admirar el ritual de preparació.

Publicitat
Absenta del Raval
 • Bars i pubs
 • Cocteleries
 • Ciutat Vella

Aquest és el gemà petit de l'Absenta de la Barceloneta. No té un aspecte ni tan cabareter ni tan decadent com l'altre: més aviat és una cocteleria folrada de fusta, amb una estètica reminiscent de la barcelona llibertària, i un soterrani on fan jazz i blues en viu. També tenen tota mena d'absentes, que serveixen a la manera checa, amb el terronet de sucre i el flamejat, una preparació que a més de ser maca disminueix la graduació alcohòlica. Bona terrassa a la Plaça del Pes de la Palla. El seu propietari ens recorda que Catalunya té una gran tradició en el consum i la fabricació d'absenta. 

I si voleu comprar-ne...

La cava de los faros
 • Botigues
 • Eixample
És una de les botigues de Barcelona amb més varietat d'absentes, perquè darrere del seu aspecte de xarcuteria clàssica hi ha un celler virtual: The Fine Spirits Corner. La gamma de whiskies, roms, orujos, brandys, conyacs, cassalles, anissos i molts altres destil·lats és enorme.
Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat