Shutterstock
Shutterstock

Les formes més curioses d'insultar en català

Un llistat amb alguns dels millors insults, renecs i injúries de la nostra llengua

Albert Rodríguez
Publicitat

La nostra llengua és molt rica en insults i blasfèmies espontànies. Els renecs formen part de la nostra història, però com tots els seus usos han anat canviant, hem adoptat mots d'altres llengües i ara tenim més oferta d'insults que mai. 

Per això ens hem endinsat al món de les injúries per copsar els matisos de cada mot i distingir el seu grau d'ofesa. N'hi ha per a les persones més innocents, per descriure la manca d'intel·ligència, pels més ganduls, per la poca condícia i la deixadesa, pels que tenen massa fums, pels covards i per a la gent empipadora. No volem fer apologia de l'insult, però no siguis un passerell ni facis el gamarús: assabenta't de les formes més curioses d'insultar en català. 

NO T'HO PERDIS: El test per saber quantes paraules en català coneixes

¡Participa a l'enquesta Time Out Index i digues com és realment Barcelona!

Carallot

Com un carallot et quedaràs quan pensis en la de cops que potser te n'han dit alguna de bona i ni tan sols ho sabies. Estigues atent als següents mots per descobrir si ets badoc, beneit o ximple!

Tros de quòniam

És la versió blanca i culta de talòs o neci. Aquest insult forma part de les exclamacions habituals del capità Haddock dels còmics de 'Les aventures de Tintín', qui ens ha deixat tot un llistat d'insults ben curiosos. 

Publicitat

Nyèbit

És un insult, però ningú ho diria. "Persona que no té la menor distinció, gens de sentiments elevats", segons l'enciclopèdia catalana

Pastanaga bullida

És la metaevolució de la coneguda 'pastanaga'. Una creació de la Candy: "Estic una mica, ja, atrapada. Semblo una pastanaga bullida", qui es va donar a conèixer gràcies a aquest insult, que fa referència a una persona de poc seny. 

 

Publicitat

Panxacontenta

Es troba entre la fina línia del que és insult i el que no ho és ni pejoratiu. Ets un panxacontenta quan no t'amoïnes per res, quan et trobes en un estat de satisfacció i plenitud constant, gairebé utòpic. 

Ase i derivats

Dit d'una persona d'enteniment obtús, no gaire intel·ligent. Molt popular, sobretot, pels seus derivats: cap d'ase i tros d'ase. Un esaquarterament de l'animal per aprofitar la seva naturalesa poc espavilada. Pobre animal. 

Publicitat

Xitxarel·lo

Dit d'aquell/a jove que vol actuar de forma adulta, però encara li manca experiència i, per tant, és fàcil d'entabanar. Conegut també per la marca de vi del Penedès amb un packaging malparlat. 

Passarell

Ets un passerell cada cop que dius 'pringat', perquè és un castellanisme! També és un ocell amb un cant semblant al del canari, però es coneix més per l'insult, siguem francs. 

Publicitat

Trepitjafarigoles

Si ja no saps com dir-li al teu veí/veïna que és un pixapins, trepitjafarigoles és una versió amb més matisos del mateix mot. És dit d'una persona de ciutat que marxa al camp els diumenges al matí, i es pensa que és la persona més rural del lloc. 

Torracollons

Dit d'una persona que enutja, molesta i arriba a tocar el voraviu. 'A pain in the ass' en la seva traducció a l'anglès, i un 'tocacojones' en castellà. 

Publicitat

Estaquirot

Algú més aviat aturat, sense iniciativa per res. "Si mai et passa alguna cosa dolenta, no et quedis com un estaquirot, espavila!". 

Somiatruites

Dit d'aquella persona que s'il·lusiona fàcilment amb projectes irreals, estranys o molt difícils d'aconseguir. No està tan clar que sigui un insult. Per exemple a mi, personalment, m'agrada més ser un somiatruites que no pas un aixafaguitarres. 

Publicitat

Abraçafanals

Abraçaries un fanal? Doncs un abraçafanals ho faria si li diuen. És una persona sense criteri propi i aduladora de tothom. 

Cagabandúrries

Dit d'aquell provocador que es fa el valent, però després sempre s'excusa per no donar la cara. No siguis un cagabandúrries, ningú vol tenir-ne un al costat. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat