Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
cava

Com escollir la copa adient per potenciar el sabor del cava

Per apreciar essència del vi i el cava, cal servir-lo en una copa que respecti les seves característiques

Publicitat

Filosofar sobre copes de cava por semblar una mica absurd, fins i tot un punt esnob, però els qui penseu que és el mateix beure en got de plàstic que en una copa de Riedel esteu molt equivocats. Els entesos diuen que per apreciar essència del vi i el cava, i gaudir-ne en la seva totalitat, cal servir-lo en una copa que respecti i potenciï les seves característiques organolèptiques; parlant en plata, si no escollim la copa adequada podem perdre part de la seva essència i alterar el seu sabor original. Sigui com sigui, us deixem algunes recomanacions que us poden ser útils, si us animeu a fer la prova.

Les copes han de ser de cristall fi, sense tallar i de color transparent. Per un vi espumós, com el cava o el xampany, la copa ha de complir tres requisits bàsics: contenir les bombolles sense alterar la seva efervescència, respectar la temperatura, evitant que la beguda es posi calenta molt ràpid i afavorir l'alliberament de les aromes.

La varietat de copes no és molt ampla i, normalment, cadascuna potencia algun aspecte del cava. Escolliu la que millor s’adapti al vostre gust. La més clàssica és la copa Pompadour, batejada així arran de la llegenda què diu que el pit de l’amant del rei Lluís XVI havia servit de motlle per la seva fabricació. Es tracta d’una copa sense interès enològic, ja que el gas fuig, el vi es posa calent i, té l’obertura massa gran, i fa difícil apreciar cap aroma. De totes maneres, des del segle XIX fins als anys 70 va ser la copa predilecta per servir el cava tant per la seva elegància com perquè la seva obertura permet beure més ràpid i el seu lleuger tancament als bords aconsegueix que el contingut no caigui a terra a pesar dels possibles vaivens del que beu.

No obstant això, fa temps que va quedar substituïda per la copa flauta, que és llarga i estreta, manté bé l’espuma i la temperatura. Ara bé, el problema és que és massa estreta per poder percebre bé els aromes. És una bona opció quan es vol prendre un cava jove i sense pretensions sibarites.

Últimament, s’opta per una copa amb disseny a mig camí entre aquestes dues anteriors: la copa tulipa té com model la copa flauta, però té una base més ampla que permet percebre els matisos del vi sense detriment de la temperatura i una boca estreta per tal que les aromes es concentrin i el carbònic no s’escapi.

En resum, si el vi espumós té molt carbònic, la pompadour pot ser la millor opció. Si vols que estigui ben fred, la copa ideal és la flauta. Si el que busques és l'experiència total dels teus sentits, la copa que necessites és la tulipa.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat