Grec 2014: Wonderland

Dansa
Wonderland
©Christopher Duggan

De Gallim Dance Company. Concepció, direcció i coreografia: Andrea Miller. Amb: Tal Adler, Celine D’Hont, James Lindsay Hartwell, Allysen Hooks, Gwyneth Mackenzie, Matthew Perez, Francesca Romo, Daniel Staaf, Austin Tyson, Georgia Usborne, Dan Walczak, Arika Yamada.

L'aproximació de la lloada coreògrafa Andrea Miller al País de les Meravelles no és una peça amable, fàcil, lúdica i bella sense més. Els ballarins de la Gallim Dance Company s’han convertit en ramats de cavalls i de llops, tot emulant la instal·lació 'Head On' de l'artista xinès Cai Guo Qiang, per parlar dels comportaments dels animals i la raça humana, de l'individualisme i el menyspreu per la humanitat en una era postatòmica, en un entorn sinistre amb rialles enllaunades i cançons que remeten a la cultura de masses, alternades amb crits i esgarips tribals.

Sorprèn la seqüència de coreografies properes al cabaret en contrast amb els paisatges que reprodueixen les siluetes dels ramats i evoquen les edats dels éssers vius, seguits de números d’acrobàcia que inclouen pinzellades d’humor, o números de playback, però el resultat és difús, a vegades reiteratiu, i amb alguna falla en el ritme. 'Wonderland' vol fer pensar i emocionar alhora i, tot i que no resulta tan colpidor i al·lucinant com voldríem, brilla per la delicadesa dels moviments i l’expressivitat dels ballarins, i per l’encertada indumentària que llueixen, llenceria amb d’aire romàntic i volgudament andrògina, amb recollits de cabell que rememoren el punk.