Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ölelés

La segona vida d''Ölelés'

La peça de Jordi Cortés i Damian Muñoz és una de les obres de més recorregut i ventura de la nostra història de la dansa. Ara torna al Mercat de les Flors

Publicitat

L'any 2004, Jordi Cortés i Damián Muñoz van rebre el premi Ciutat de Barcelona per 'Ölelés', una peça que també els faria guanyar el premi de la Fira Internacional d'Osca, i amb la qual viurien una gira de gairebé set anys. Una dècada després, l'èxit podria repetir-se? Ho preguntem a un dels seus protagonistes, Damián Muñoz. "És molt difícil analitzar el perquè de l'èxit d'una obra, depèn del moment. Fa deu anys, veure dos homes en escena amb una entrega total va funcionar". També hi ajudava la novel·la 'L'última trobada' de l'escriptor hongarès Sándor Márai, en la qual es basaven, "i que està plena d'emocions que la fan molt propera, i que permet que l'espectador se la faci seva".

A aquells qui van veure 'Ölelés' en aquell moment, segurament el record encara els aixeca alguna emoció avui, amb tantes imatges poètiques i potents que regalava, com aquella copa de vi a punt de trencar-se que no m'he pogut treure del cap... I ells tampoc. "No et pots imaginar com de ràpid hem recuperat la peça. Ens vam reunir i en dues tardes ja ho teníem tot, només calia mirar un fragment de vídeo i la resta es despertava sola. La memòria corporal és molt més ràpida que la mental!". De tota manera, els 'remakes' mai no són senzills, hi ha les pors de no ser prou fidel o ser-ho massa i veure's vell.

Però Muñoz es mostra segur. "Jo estic molt tranquil. Som conscients que hi ha quelcom que lliga les peces al seu passat i les pot convertir en un clixé, però encara que el pla general pugui haver envellit, el primer pla continua perfectament vigent, l'essència de l'obra és ben viva". Això, en bona part, es deu al fet que tots dos intèrprets són unes bèsties escèniques. "El que més m'agrada del món és actuar, estar de gira, viure els teatres, és així que sento que tot va bé", diu Muñoz. 'Ölelés' fou la primera i única peça que van crear i interpretar conjuntament, però són d'aquelles parelles que funcionen molt bé juntes, que es multipliquen l'un a l'altre. "Em ve molt de gust el repte físic amb el Jordi perquè més enllà del que veu el públic, hi ha tot el que hem viscut personalment durant els anys que hem ballat la peça, i cada cop que la fem, sentim que aquests records també són allà".

Així doncs, per a qui vulgui exercitar la memòria o simplement emportar-se imatges emocionants per al record, 'Ölelés', un títol en hongarès que vol dir 'matar' i també vol dir 'petó'. Amb això està tot dit.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat