Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Aprendre a respirar

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Respiració

Aprendre a respirar

Inspireu i expireu i beneficieu-vos-en!

Per Carlota Martí (Lymbus)
Advertising

“A la respiració no li fem massa cas. Pensem que funciona de forma automàtica però pel tipus de vida que portem, pràcticament, tots la tenim bloquejada i no vivim amb tota la capacitat energètica, emocional i vital que podríem”. Hi heu pensat mai? Qui ens adverteix de la poca cura que li donem a la respiració és la Silvia de la Rosa, que imparteix el ‘Taller de Respiració conscient integrativa” a l’Institut Sistèmic META (Travessera de Dalt, 11). Vaja, només hi pensem quan estem constipats! Amb el xip canviat i la voluntat de col·locar-la en primera línia, repassem opcions per aprendre a treure el màxim profit d’ella i sentir-nos millor amb nosaltres mateixos.
 

Respiració conscient

Respireu des del diafragma, des de l’intercostal o des del pit? Ho feu per la boca, pel nas o utilitzant ambdós? Inspirem, expirem i no som conscients ni de com ho fem. “Vivim com respirem i respirem com vivim” 'Zasca'! Doncs ja va sent hora que ens preocupem una mica per ella, oi? Treballar-la ens pot ajudar a desbloquejar-nos, superar pors i dolors físics o emocionals, guanyar vitalitat i connectar i estar bé amb nosaltres mateixos. Naixem, creixem i adquirim uns hàbits que ens porten a respirar d’una determinada manera. Tranquils, però, hi ha esperança. “La respiració està viva, podem aprendre i establir una nova dinàmica. Variar el ritme i la zona des d’on respirem segons el que necessitem en cada moment: estar més tranquils, activar-nos...”. Imagineu-vos-ho: a la feina, cada vegada que teniu una trucada, una reunió o heu de parlar en públic, noteu com us tanqueu i us bloquegeu i la vostra respiració és nerviosa. En el moment en què passeu a ser conscients que us passa, sabreu com superar-ho. “A través de la respiració traspassem aquestes pors i inseguretats. Són hàbits que es poden canviar. Tenir por a parlar en públic no és una veritat absoluta, podem fer un 'reset' i integrar una nova memòria emocional”, ens diu de la Rosa.

Respiració
Respiració

Advertising

De la mà de la Silvia fem un tastet d’aquest taller de respiració conscient integrativa. Primer comencem assegudes amb uns minuts de respiració lliure per prendre consciència d’on som i de la nostra respiració i per treballar a partir de visualitzacions. Ella ens guia, ens parla d’una espiral que canvia de colors i que avança pel nostre cos. Després, ens estirem i intentem respirar des de 3 punts diferents: baix ventre; diafragma i intercostal, i tòrax. Desbloquegem físicament el cos i arribats a aquest punt, passem a la pràctica de la respiració circular. En aquest cas, ens posem per parelles, cara a cara i respirem per la boca de forma contínua: no hi ha pauses entre la inspiració i l’expiració. Hem de posar la intenció en la inspiració i en exhalar ho hem de fer sense empènyer, sense allargar-la, deixant anar l’aire. “Quan respirem per la boca connectem amb la nostra part emocional. Hi ha vegades què em diuen: Se m’han remogut moltes coses, ho he passat molt malament. En respirar amb l’únic que ens trobem és amb nosaltres mateixos i amb la nostra història interior. Si patim és perquè hi ha algun bloqueig, algun aspecte que ens fa sentir malament i, això, és el que volem segar. Al final, l’objectiu és conèixer la nostra respiració i que això ens ajudi a sentir-nos millor amb nosaltres i amb el nostre present”, conclou de la Rosa.

ioga
ioga

Advertising

El ioga i el pranayama

Els ioguis també són uns mestres de la respiració. Si us acosteu a practicar aquesta disciplina mil·lenària descobrireu què és el pranayama. 'Prana' és aire, energia o vida i 'iama' vol dir control, vaja, són tot el conjunt d’exercicis que fem durant una sessió i que ens permeten treballar la respiració. El pranayama és part d’una classe però també es pot entrenar de forma independent. La respiració pot convertir-se en una eina de relaxació. Els exercicis més utilitzats per calmar la ment en època d’estrès o per incitar a la son, són el Savitri i el Nadhi Sodhana. El primer és de respiració rítmica que aporta pau i calma a l’organisme. El segon, de respiració alterna, promou mobilitzar l’energia bloquejada equilibrant-nos i proporcionant-nos una sensació de benestar, diuen a Yoga Transforma (Vico, 31). Sense matrícula, aquest espai de Sant Gervasi és un estudi familiar i acollidor on fareu classe en grups molt reduïts i podreu adaptar la sessió a les vostres necessitats. “Dominar el ioga no vol dir que puguis fer les figures més inversemblants o aguantar hores en una posició. L’important és arribar a conèixer al màxim el nostre cos, saber fins on podem arribar”. Allà, en sessions de ioga suau o dinàmic, podreu descobrir alguns dels beneficis del 'pranayama': la millora de la captació d’oxigen o de la circulació sanguínia, l’estimulació del procés digestiu, l’increment del nivell d’energia o el desbloqueig. El primer que us diran, però, és que respireu pel nas! És la forma més natural de fer-ho i és com es controla millor la respiració!

ioga
ioga

Advertising

La respiració com a eina terapèutica

El Francesc Ruiz també imparteix tallers de respiració, en el seu cas, a la Fundació Oncolliga (Rector Ubach, 5) on faciliten atenció psicològica a les persones diagnosticades d’una malaltia oncològica i a la seva família durant el procés. “Hi ha tres paraules clau: relaxació, serenitat i lucidesa. Quan arribin nou tsunami, es tracta que la decisió que hagin de prendre la puguin prendre i sentin que agafen les regnes de la seva vida”, explica Ruiz. L’objectiu és que enmig d’aquest remolí d’emocions trobin un espai d’autoconeixement, aprenguin on són els seus límits i assimilin eines que els permetin gestionar tot el que els hi està passant. S’ubiquen en una sala del centre, en una cadira o drets i la idea és que facin propi tot el que aprenen perquè ja ho portin amb ells sempre.

ioga
ioga

Advertising

Inspireu, expireu... més tranquils? O més actius? Si voleu més opcions i veus que us guiïn en el vostre camí cap al coneixement de la vostra respiració també podeu acostar-vos fins a alguns centres cívics de la ciutat. Al CC Vil·la Florida o al Casa Groga programen tallers de relaxació i a espais de meditació com Kadampa us ensenyaran a concentrar-vos al màxim en la vostra respiració.

 

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising