Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Defensa personal arts marcials

Aprendre defensa personal a Barcelona

Treballeu situacions habituals per aprendre a resoldre conflictes

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

Són les dues de la matinada, tornem cap a casa i ens sentim un pèl insegures. Uf, millor evitar aquell carrer estret i fosc i anar per un més ample, no? Hi ha dies en què ho fem però d'altres en què ens entestem a anar per l'estret. Per què? Per demostrar-nos a nosaltres mateixes que som valentes. En realitat, ens estem posant en perill. Sí. No estem prou preparades per enfrontar-nos a algun conflicte o situació perillosa que se'ns pugui posar per davant. Potser us sembla que exagerem però, desafortunadament, vivim en una ciutat violenta.

"Al carrer és molt fàcil posar-se nerviós. Has de ser conscient d'on estàs en tot movent: fer un check i comprovar què tens als costats, al darrere... analitzar l'entorn i les persones que et rodegen. Ensenyem no només al fet que es defensin, sinó que sàpiguen evitar l'enfrontament. Donem recursos per aprendre a estar més atent, a moure's millor, a evitar ficar-te dins un grup o a tenir clar sempre on tens una sortida", explica en Lluis Escalona, professor de Krav Maga i responsable de l'escola d'arts marcials Dojo Sant Gervasi (Buscarons, 18). El Krav Maga és un sistema de defensa personal d'origen israelià que podreu descobrir en diferents centres de la ciutat: al Dojo Sant Gervasi però, també, a Dinamis Esport, Eixample Fitness Sport, l'Esportiu Badrena, a escoles d'Artes Marciales Pro... "Honestament, jo vaig incorporar el Krav Maga al Dojo perquè el considerava un mètode molt efectiu i simple. En comptes de buscar una resposta muscular com a defensa, se'n busca una d'intuïtiva: aquella bufetada que et surt sense saber res. A diferència d'un art marcial, amb el Krav Maga no cal polir tant la tècnica i es pot incidir més en l'exercici físic", explica Escalona.

Nosaltres no hem matat mai una mosca i, vaja, no hem practicat mai un art marcial. Amb el Krav Maga ens diuen que en uns 6 mesos podrem conèixer tot el temari i, a partir d'aquí, seguir treballant diferents situacions, repetint-ne algunes per assimilar-ho en el temps que necessitem. "Treballem situacions comunes: algú et demana calés o el mòbil i et treu un ganivet; et fan caure a terra; t'empenten contra una paret; se't munten a sobre... Si ja tens nocions d'arts marcials ho agafes rapidíssim però si no en tens ni idea l'adaptació també és fàcil. És molt intuïtiu". A més, incideixen molt en el que avançàvem a l'inici: l'atenció i la consciència, aprendre a decidir què fer en cada moment.

Publicitat

A les classes es treballa amb roba d'esport –res d'uniformes, vestim-nos el més semblant possible a com anirem pel carrer-, amb armes blanques –ganivets, sticks o pals- i en parelles, trios, o es fan cinc contra uns... "El més habitual és que si t'ataquen, ho facin en grup. S'ha de treballar el concepte tàctic: aprendre a moure't, a evitar quedar-te rodejat pel grup, ser conscient de per on escapar...", afegeix Escalona.

 

Publicitat

A Golden Kyu (Gral Mitre, 23) també treballen la defensa personal. Ho fan en tres cursos diferents: bàsic, mig i avançat. Al principi aprenem a no ser una víctima, a defensar-nos amb èxit davant un atacant de qualsevol nivell, a desenvolupar un instint de defensa i a realitzar tècniques fàcils i efectives. Acabem sent capaços de defensar-nos en qualsevol situació, davant de diversos atacants... "Es practiquen situacions reals i tècniques eficaces contra perills. La teva manera de caminar, per exemple, pot fer que et triïn com a víctima. Una actitud activa pot ajudar a evitar que siguis vulnerable. Estant atent i en alerta pots prevenir una agressió", s'expliquen. A base de pràctica ensenyen posicions, bloquejos i atacs per superar agressions físiques, psicològiques i verbals.

Publicitat

Si voleu aprendre a defensar-vos però introduir-vos en la tradició i la cultura japonesa també podeu deixar-vos caure per Shoshinkan, un espai multicultural situat al barri de Sants (Rossend Arús, 6), que té per objectiu acostar el Japó a Barcelona. Entre d'altres, fan classes de Nihon Jujutsu, un art marcial de distància curta que reforça la defensa personal, Durant les sessions es colen paraules en japonès: des dels números fins al nom dels moviments i tant el Xavier Teixidó com l'Aniuska Bolivar les dirigeixen posant-hi un punt d'humor. Es practiquen torsions, palanques i cops a zones vulnerables per aprendre a eliminar situacions conflictives ràpidament i amb precisió. Els coneixements s'introdueixen mitjançant jocs, pràctica d'elements i dinàmiques de combat i la interacció entre els alumnes és una constant. "Es canvia de parella contínuament perquè si sempre treballes amb la mateixa persona és com si ho fessis amb un nino. Variant-la és quan millores perquè desconeixes com lluita o es defensa l'altre", explica Teixidó.

"La defensa personal et fa entendre que tu mateixa pots defensar-te. Generalment, et dóna un plus de confiança en tu mateix", diu Escolà. Al final són eines que assimilem, que ens emportem cap a casa i que ens poden ajudar a no bloquejar-nos i a resoldre millor situacions amb què ens puguem trobar. Nosaltres, ara, anem pel carrer amb els ulls ben oberts i els cinc sentits activats.

Publicitat

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat